Macík dominuje mezi kamiony, Prokop se snaží dosáhnout celkového šestého místa

Macík dominuje mezi kamiony, Prokop se snaží dosáhnout celkového šestého místa

Martin Macík mladší posílil své vedení v soutěži kamionů na Rallye Dakar. Dnes dojel druhý, s odstupem 78 sekund za Nizozemcem Gertem Huzinekem. Aleš Loprais obsadil čtvrté místo, čímž si upevnil druhou pozici v celkovém pořadí. Macík má před Lopraisem náskok 2 hodiny a 6 minut, třetí je nizozemský pilot Janus van Kasteren, který ztrácí na lídra téměř 5 hodin.

Martin Prokop se umístil na sedmém místě v kategorii automobilů Ultimate, dnes dojel devátý. Nejlepším českým motocyklistou je Martin Michek, který je desátý. Přestože má zraněnou ruku a bojoval s nemocí, dokončil dnešní etapu na 14. pozici.

Prokop se svým výkonem přibližuje svému maximu z roku 2019. Odstup od prvního je nyní jen 11 minut. Dnešní etapu vyhrál Francouz Guerlain Chicherit, jeho slavný krajan Sébastien Loeb snížil náskok lídra Carlose Sainze o sedm minut na 30 a půl.

V kategorii motocyklů dominoval Američan Ricky Brabec, který si připsal první letošní etapové vítězství a upevnil své vedení. Michek začal etapu skvěle, na prvním mezičase dokonce vedl, celkově se mírně přiblížil devátému Stefanu Svitkovi ze Slovenska. Zároveň však jedenáctý Romain Dumontier z Francie snížil svůj odstup od jezdce stáje Orion – Motor Racing Group o 28 sekund.

Brabec na Hondě konečně získal vítězství po čtyřech druhých místech. Chilana Josého Ignacia Corneja zdolal o pouhé dvě sekundy. Ross Branch z Botswany, druhý v průběžném pořadí, ztratil na Brabce 3 minuty a 45 sekund a celkově zaostává o téměř 11 minut. Francouz Adrien van Beveren si udržel třetí místo.

Účastníky soutěže čekají poslední dvě etapy, Rallye Dakar končí v pátek v Janbu.