Mladí Izraelci získali šanci reprezentovat na Mistrovství světa dvacítek díky rozhodnutí Hokejové federace.

Mladí Izraelci získali šanci reprezentovat na Mistrovství světa dvacítek díky rozhodnutí Hokejové federace.

IIHF (Mezinárodní hokejová federace) nedávno oznámila, že z bezpečnostních důvodů neumožní izraelským týmům účast na světových šampionátech. Toto rozhodnutí se však týká pouze MS hokejistů do 20 let skupiny A divize III, které se bude konat od 22. ledna v Sofii.

V obou prohlášeních IIHF se nezmiňuje o probíhající válce mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Toto rozhodnutí federace následně kritizovaly Mezinárodní olympijský výbor i NHL.

IIHF ve svém prohlášení uvedla, že je vděčná bulharským úřadům, policii a všem zúčastněným za jejich pomoc v této záležitosti. Dodala také, že o účasti dalších izraelských týmů na šampionátech bude rozhodovat vždy případ od případu.

Izraelští hokejisté mají plánovanou účast na MS divize II-A v Bělehradě v dubnu, což je třetí nejvyšší soutěžní úroveň. Ženské týmy se zase mají zúčastnit šampionátu nejnižší divize III-B v estonském městě Kohtla-Järve v březnu.

Toto rozhodnutí IIHF vyvolalo rozporuplné reakce a diskuse ohledně politického vlivu ve sportu. Zatím není jasné, jak se situace bude vyvíjet a zda se izraelské týmy budou moci vrátit na mezinárodní scénu v budoucnosti.