Biatlonisté soutěžili ve smíšené štafetě o medaili, avšak Marečkovi se rozklepala noha.

Biatlonisté soutěžili ve smíšené štafetě o medaili, avšak Marečkovi se rozklepala noha.

Česká smíšená štafeta v biatlonu skončila na šestém místě ve světovém poháru v Anterselvě. Z původní sestavy z úvodní smíšené štafety sezony v Östersundu, kde skončili čeští pátí, zbyla dnes jen Markéta Davidová. Ve Švédsku s ní v listopadu běželi Jessica Jislová, Michal Krčmář a Mikuláš Karlík.

Davidová potřebovala na prvním úseku dva náhradní náboje a předala jako osmá na dohled od čtvrté příčky. „Raději bych to předávala trošku výše, ale tři závodnice jsem tam viděla kousek před sebou. Myslím, že ode mě průměrný výkon,“ řekla české televizi.

Davidová měla stejnou střeleckou bilanci, a když k tomu přidala dobrý běh, posunula české barvy na pátou příčku. Do cíle svého úseku doběhla v kontaktu se čtvrtou Elvirou Öbergovou ze Švédska. „Myslím, že mi to Terka super rozjela. Hlavně na té trati mě to bavilo, že jsem měla s kým jet a musela jsem jet až do konce,“ pochvalovala si.

Mareček se po nule vleže dostal společně se Švédskem do souboje o třetí místo. Na stojce přijel třetí těsně před Jesperem Nelinem. První tři rány trefil, ale z dalších pěti byl přesný jen jednou. „Na stojce se mi rozklepala noha a bohužel jsem to nezvládl,“ posteskl si. „Po první netrefené jsem viděl, že ta noha začíná mít velký třas, a věděl jsem, že bude velký problém trefit ty zbývající terče,“ doplnil Mareček.

Po trestném kole klesl na pátou příčku, ale předal jako čtvrtý půl sekundy za třetím Švédskem. Mikyska, který se nedávno vrátil po vážném zranění kolena, na trati nestačil na silného švédského běžce Martina Ponsiluomu. Vleže pak nabral na medailové pozice velkou ztrátu, protože třikrát opravoval. Klesl na šestou pozici, na které zůstal i po bezchybné položce vestoje. Na vítězné Nory nakonec čeští ztratili dvě a čtvrt minuty.

Finišman Johannes Thingnes Bø dovezl norskou štafetu do cíle s náskokem 22,3 sekundy před Itálií. Třetí Švédsko už mělo více než minutové manko. Francouzské kvarteto, které vyhrálo v Östersundu, bylo tentokrát až páté.

Ve smíšené štafetě dvojic byli Lucie Charvátová a Vítězslav Hornig dvanáctí, a zopakovali tak výsledek z úvodního mixu v sezoně, který v Östersundu zajeli Mareček a Voborníková. Charvátová v nominaci nahradila Jislovou, která po páteční