Boston demolishes Montreal in an unprecedented cannonade. Pastrňák shines, other Czech players also score.

Boston demolishes Montreal in an unprecedented cannonade. Pastrňák shines, other Czech players also score.

David Pastrňák, český hokejový útočník, se v posledních čtyřech zápasech předvedl skvělou formou a nasbíral devět bodů. Díky tomu vylepšil svou sezónní bilanci na 30 vstřelených branek a 36 asistencí. Pastrňák tak potvrdil své postavení mezi nejlepšími hráči ligy.

V tabulce střelců i v celkovém pořadí produktivity ligy se Pastrňák momentálně drží na třetím místě. Po odehrání 45 zápasů má šanci překonat svůj bodový rekord z minulé sezony. Pokud by udržel své tempo, mohl by poprvé v kariéře překonat hranici 120 kanadských bodů.

V zápase proti Montrealu si Pastrňák počkal na svůj první bod až do 32. minuty, kdy přihrál na gól Charlieho Coylea. Americký útočník pak o pouhých 49 sekund později zvýšil na 5:3 pro Boston a přiblížil tým k vítězství. Tato skvělá minuta rozhodla o zápase, který do té doby byl vyrovnaný, s vedením Montrealu 0:1 a 1:2.

Pastrňák se střelecky prosadil i na začátku třetí třetiny. V čase 41:26 se před obráncem Jaydenem Strublem prodral až před brankáře a zakončil svou individuální akci střelou mezi betony. Třicátým gólem v této sezóně zvýšil na 6:4 a vrátil Bostonu dvoubrankové vedení.

Pastrňák tak překonal hranici 30 gólů již po sedmé v kariéře a mezi českými hokejisty se vyhoupl na druhé místo historických tabulek za Jaromírem Jágrem. Na třetím místě se drží Petr Klíma, který se přes 30 branek za sezónu dostal šestkrát v kariéře.

Boston v závěrečné dvacetiminutovce přidal ještě tři branky a poprvé v této sezóně dal v jednom zápase devět gólů. Na 8:4 zvýšil po asistenci Jakea DeBruska Zach a konečnou podobu skóre zařídil Heinen, který v přesilovce zkompletoval svůj první hattrick v NHL.