Biatlonista Garabík uvádí, že v Evropě je to běžné, zatímco v USA dostal trest za obtěžování.

Biatlonista Garabík uvádí, že v Evropě je to běžné, zatímco v USA dostal trest za obtěžování.

Článek: Stříbrný medailista ve štafetě na mistrovství světa v roce 1995 se vyjádřil pro agenturu AP

Jednatřicetiletá biatlonistka Reidová se rozhodla vyjít s nevhodným chováním, které zažívala již v roce 2019. Přestože se opakovaně snažila upozornit na nepřijatelné poznámky a doteky, bylo jí řečeno, že takové chování je v evropské kultuře normální. V dubnu 2021 se případ dostal k organizaci SafeSport, která po osmnáctiměsíčním vyšetřování potvrdila pravdivost biatlonistčiných tvrzení.

Čtyřiapadesátiletý Garabík, který byl suspendován již během vyšetřování v listopadu 2021, přiznal, že některé jeho poznámky měly sexuální podtext. „Nikdy jsem nikomu nic neudělal bez jeho souhlasu a to, že jsem měl nějaké vtipy a narážky, nikdy nebyl sexuální nátlak,“ uvedl pro agenturu AP. „Vždy jsme se tomu smáli. Tím myslím ostatní členy týmu,“ dodal účastník tří olympiád.

Garabík se stal servismanem amerického týmu v roce 2008. Jeho případ vyvolal diskusi o toleranci a přijatelnosti takového chování ve sportovním prostředí. Organizace SafeSport se snaží bojovat proti sexuálnímu obtěžování a zneužívání ve sportu a jejich rozhodnutí v případě Reidové a Garabíka je důležitým krokem směrem k vytvoření bezpečného a respektujícího prostředí pro všechny sportovce.