Trenér vyhozen slony během turnaje, ale stále mají šanci na titul v Africe.

Trenér vyhozen slony během turnaje, ale stále mají šanci na titul v Africe.

Pobřeží slonoviny, jedna z nejlepších fotbalových reprezentací v Africe, se na letošním Africkém poháru nedaří. I přes silný tým a slavnou historii se jim na turnaji nedaří získat body. Po výhře nad Guineou-Bissau 2:0 prohráli s Nigérií 0:1 a utrpěli historicky nejvyšší porážku na turnaji od Rovníkové Guiney 0:4.

Trenér Jean-Louis Gasset nabídl svou rezignaci, i když tým stále měl teoretickou šanci na postup. Pobřeží slonoviny se totiž mohlo dostat do osmifinále i jako čtvrtý tým ze třetích míst. Nakonec se jim to podařilo díky výsledkům z ostatních skupin.

I přes špatné výkony a odvolání trenéra stále mají šanci na titul. V osmifinále se však budou muset utkat s favorizovaným Senegalem, který na turnaji zatím neztratil ani bod. Po odvolání Gasseta bude tým vést jeho asistent Emerse Faé.

Africký pohár je tradičně plný nečekaných příběhů. Kromě Pobřeží slonoviny jsou zajímavé i postupy Egypta a Demokratické republiky Kongo, které se dostaly do osmifinále i přes tři remízy ve skupině.

Dalším zajímavým příběhem je odchod ghanského útočníka Iñaki Williamse z turnaje. V zápase proti Mosambiku odešel na hřiště v 89. minutě při vedení Ghanou 2:0. Konečná remíza 2:2 znamenala vyřazení. O tři dny později se však Williams vrátil na hřiště a vstřelil gól v prodloužení utkání proti Barceloně, který pomohl jeho týmu k postupu do dalšího kola španělského poháru.

Pobřeží slonoviny tak zažívá na Africkém poháru smíšené emoce. I přes špatné výsledky mají stále šanci na titul, ale jejich cesta bude velmi náročná.