Indický plantážník se stal tenisovým šampionem ve věku 43 let bez chrupavek, pouze s šedivými vousy.

Indický plantážník se stal tenisovým šampionem ve věku 43 let bez chrupavek, pouze s šedivými vousy.

Indický tenista Rohan Bopanna se stal loni historickým hráčem, když se stal nejstarším hráčem, který kdy vyhrál deblovou soutěž na turnaji Masters v Indian Wells. Společně s australským partnerem Matthewem Ebdenem se dostali až do finále US Open a nyní se opět utkají o grandslamový titul. Bez ohledu na výsledek sobotní bitvy proti italské dvojici Simone Bolelli, Andrea Vavassori se v pondělí stane nejstarším hráčem v čele deblového žebříčku v tenisových dějinách.

Bopanna začal s tenisem až ve svých 11 letech, předtím se věnoval práci na rodinné kávové plantáži. Jeho rodiče pěstovali kávu a on s nimi pomáhal při sběru, sklizni a balení. Káva byla v jeho životě důležitá už dříve než tenis a stále zůstává jeho celoživotní láskou. Proto se rozhodl propagovat indickou kávu ve světě a provozuje rodinnou kavárnu v Kodagu.

Před pěti lety se společně s rodinným přítelem pustil do výroby speciální kávové směsi, která nese jeho jméno. Když cestuje na turnaje, má zavazadla napěchovaná balíčky zrnek pro ostatní tenisty na okruhu. Bopanna přiznal, že odjíždí s plnými kufry a vrací se s prázdnými, protože všechny vzorky rozdal tenistům.

V singlové kariéře se Bopannovi příliš nedařilo, ale v deblu našel svou silnou stránku. Jeho ohromná postava a široký rozpětí rukou mu dávají výhodu na síti. Největší úspěch v deblu zažil v roce 2017 na French Open, kde se spolu s Gabriellou Dabrowskou dostali do finále.

V posledních letech ho trápily zdravotní problémy, zejména bolesti kolen. Na pokraji čtyřicítky uvažoval o ukončení kariéry, ale objevil kouzlo jógy, která mu pomohla posílit potřebné svaly a zmírnit bolesti. Nyní je ve 43 letech na vrcholu své kariéry a s jistotou světového trůnu se blíží splnění grandslamového snu.

Bopanna věří, že věk je jen číslo a že pokud zvládnete nároky na své tělo, zvládnete všechno. Je rád, že může být inspirací pro mnoho čtyřicátníků po celém světě a doufá, že dokáže propagovat indickou kávu ve světě.

V semifinále mužské čtyřhry na Australian Open se Bopanna a Ebden utkají s čínskou dvojicí Čang Č‘-čen, Ma Čchüe.