Neobvyklý plán s významnou hvězdou překvapil i odborníka. Nyní hráč vedle českého brankáře exceluje v NHL.

Neobvyklý plán s významnou hvězdou překvapil i odborníka. Nyní hráč vedle českého brankáře exceluje v NHL.

Quinn Hughes z Vancouveru se stal jednoznačným favoritem na získání Norris Trophy, která je udělována nejlepšímu obránci NHL. Tuto informaci potvrdilo 15 novinářů oficiálního webu NHL, kteří se minulý týden sešli a rozhodovali o vítězi této prestižní ceny. Hughes získal na prvním místě hlasy všech 15 novinářů.

Na druhém místě se umístil český obránce Filip Hronek, který získal jediný bod méně než Hughes. Nicméně, Hughesova vynikající sezona je zřejmá i z jeho statistik. Ve 48 odehraných zápasech nasbíral již 59 bodů (12+47), což je pro obránce velmi výjimečné. Dokonce by mohl překonat hranici 100 bodů, což se za posledních 32 let podařilo pouze dvěma hráčům – Brianu Leetchovi a Erikovi Karlssonovi.

Hughes je nejen ofenzivně produktivní, ale také exceluje ve své defenzivní práci. S celkovými 35 kladnými body v hodnocení +/- je jasným lídrem nejen mezi obránci, ale i v celé soutěži. Jeho schopnosti a kreativita na ledě jsou obdivovány jak fanoušky, tak i jeho spoluhráči.

Předchozí sezona nebyla pro Vancouver Canucks příliš úspěšná, ale Hughes se dokázal prosadit a nasbírat 76 bodů, což je jeho osobní maximum. Nicméně, ne všichni v klubu byli s jeho výkony spokojeni. Bývalý trenér Vancouveru Bruce Boudreau ve svém televizním vystoupení prozradil, že někteří lidé v klubu se snažili přesvědčit, aby Hughes hrál na pozici centra. Tento nápad byl ale odmítnut, protože Hughes je vynikajícím obráncem a jeho přesun na jinou pozici by byl zbytečný.

Experimentování s pozicemi hráčů je v NHL běžné, ale přesun elitního obránce na pozici centra byl pro Boudreaua příliš absurdní. Hughes je jedním z nejlepších obránců ligy a jeho schopnosti jako bek jsou neocenitelné.

Quinn Hughes pochází z hokejové rodiny, jeho mladší bratr Jack hraje jako centr za tým New Jersey Devils a také se mu daří na ledě. Quinnova vynikající sezona a jeho šance na zisk Norris Trophy jsou dalším důkazem talentu této hokejové rodiny.