Kumstát utrpěl porážku ve finále juniorského turnaje na Australian Open.

Kumstát utrpěl porážku ve finále juniorského turnaje na Australian Open.

Kumstát ztratil šanci na první juniorský grandslam v Melbourne

Český tenista Dalibor Kumstát nedokázal v rozhodujícím utkání o titul na juniorském grandslamu v Melbourne porazit japonského soupeře Sakamota a tak přišel o šanci získat svůj první juniorský grandslam. Kumstát se snažil bojovat a předvést své nejlepší výkony, ale nakonec nestačil na soupeře.

V prvním setu se Kumstátovi podařilo získat brejk ve čtvrté hře a tak si zajistil vedení. Ve druhé sadě se oba hráči drželi svého podání až do tiebreaku, ve kterém Japonec Sakamoto vyhrál 7:2. Rozhodující třetí set byl velmi vyrovnaný, Kumstát ztratil své podání ve třetím gamu, ale okamžitě dokázal srovnat. O vítězi rozhodl Sakamoto při stavu 5:5, kdy proměnil čtvrtý brejkbal a poté si udržel své podání a získal titul.

Kumstát přesto předvedl skvělé výkony během turnaje, včetně 25 es a 41 vítězných míčů. Bohužel, 31 nevynucených chyb se mu staly osudnými. Přesto je třeba ocenit jeho snahu a bojovnost.

Posledním českým vítězem juniorského grandslamu je Jonáš Forejtek, který vyhrál US Open v roce 2019. Před dvěma lety se do finále juniorského Australian Open probojoval také Jakub Menšík, ale nestačil na Bruna Kuzuharu z USA.

Tenisový turnaj Australian Open je jedním z nejprestižnějších tenisových turnajů na světě. Dotace turnaje činí 86,5 milionu australských dolarů. Turnaj se koná na tvrdém povrchu a přitahuje nejlepší tenisty z celého světa.

Ve finále juniorské dvouhry u dívek se utkaly slovenská hráčka Jamrichová a australská hráčka Jonesová. Jamrichová zvítězila v poměru 6:4, 6:1 a získala titul juniorské šampionky.