Výkonnost mladé šampionky rozproudila zemi: Její hra připomíná Kvitovou, a přitom je Slovenka.

Výkonnost mladé šampionky rozproudila zemi: Její hra připomíná Kvitovou, a přitom je Slovenka.

Mladá Trnavanka se stala jednou z největších nadějí slovenského tenisu. Její talent byl již dlouho známý a potvrzený dvěma zlatými medailemi z letního evropského olympijského festivalu mládeže. Loni v Melbourne pak ovládla juniorskou deblovou soutěž a na podzim debutovala v dresu slovenské reprezentace.

Její triumf ve dvouhře na úvodním podniku velké čtyřky je však zatím jejím největším úspěchem a slovenská média ho patřičně ocenila. „Nestává se často, abychom o hráčích ze Slovenska slyšeli i poslední grandslamový víkend. Je to předzvěst něčeho výjimečného,“ napsal slovenský deník Pravda.

Její vítězství bylo také pozoruhodné svým způsobem. Domácí Australanku Emerson Jonesovou porazila 6:4 a 6:1. Její druhý servis létal rychlostí 150 kilometrů za hodinu, což bylo ještě o šest kilometrů rychleji než soupeřčino první podání.

„Když jsem ji zahlédl poprvé, viděl jsem leváčku, která hrála ženský tenis v nejlepším provedení. Tvrdý přesný servis, nechytatelný forhend a obrovské sebevědomí. Pomyslel jsem si, že to ani nemůže být Slovenka. Postavou i hrou mi připomínala dvojnásobnou wimbledonskou šampionku Češku Petru Kvitovou,“ chválil ji ve svém komentáři redaktor deníku Sme Viktor Kiššimon.

Slovenský ženský tenis po odchodu dvou hvězd Hantuchové a Cibulkové není příliš dobře. V první světové stovce je pouze Anna Karolina Schmiedlová. Nyní však vypadá, že by se brzy mohla v zemi objevit velká hráčka.

„Od začátku jsem věděl, že může hrát světový tenis. Tehdy jsem byl asi jediný, teď už to ví i další lidé,“ nechal se slyšet trenér Jemrichové Ján Matúš.

Talentovaná teenagerka si ale získala srdce fanoušků i velkým gestem. Poté, co proměnila finálový mečbol, šla utěšit na lavičku poraženou Australanku. Sedla si k ní a podařilo se jí o rok mladší tenistku rozveselit.

Velkou inspirací pro ni je Roger Federer. Možná i proto, že nezažila emocionálnější období švýcarské legendy. V jejích očích je velkým tenisovým gentlemanem.

„Jednou bych chtěla být na takové úrovni jako on. Těžko dokážu to, co se podařilo jemu, ale i tak jsem šťastná, že jsem si zahrála na stejném kurtu, kde hrával i on. To je opravdu cool,“ rozplývala se Jemrichová.