Jak funguje systém elektronické evidence tržeb?

Jak funguje systém elektronické evidence tržeb?

Systém elektronické evidence tržeb (EET) byl zaveden v České republice v roce 2016 a má za cíl snížit daňové úniky a zvýšit transparentnost hospodaření podnikatelů. Jak tedy EET funguje?

Každý podnikatel, který prodává zboží nebo poskytuje služby, musí mít k dispozici certifikovanou pokladnu, která umožňuje evidovat tržby. Tyto tržby jsou následně přenášeny do centrálního systému, který je spravován Finanční správou.

Při každé transakci musí být vystavena účtenka, která obsahuje unikátní kód a další informace o transakci. Tyto účtenky jsou následně odeslány do centrálního systému, kde jsou ukládány a zpracovávány.

Podnikatelé mají povinnost uchovávat účtenky po dobu minimálně 10 let a jsou povinni je předložit Finanční správě při kontrole.

EET se týká všech podnikatelů, kteří prodávají zboží nebo poskytují služby, a to bez ohledu na to, zda jsou plátci DPH nebo ne. Výjimku tvoří pouze podnikatelé, kteří mají roční obrat nižší než 1 milion korun.

Pokud podnikatel poruší povinnosti spojené s EET, může mu být uložena pokuta až do výše 500 tisíc korun.

EET je kontroverzní téma a někteří podnikatelé se proti němu ostře staví. Na druhé straně však existují i názory, že EET je nutné pro zajištění spravedlivého hospodaření a snížení daňových úniků.

V každém případě je důležité, aby podnikatelé dodržovali povinnosti spojené s EET a vystavovali účtenky při každé transakci. To je jediný způsob, jak zajistit spravedlivou hospodářskou soutěž a transparentnost trhu.