Bezproblémový postup Čechů k rozhodujícímu bodu s pomocí skreče Izraelců

Bezproblémový postup Čechů k rozhodujícímu bodu s pomocí skreče Izraelců

Český pár Tomáš Macháč a Adam Pavlásek získali rozhodující třetí bod proti Izraeli ve čtvrtfinále Davis Cupu. Jejich soupeři Edan Leshem a Daniel Cukierman se utkání vzdali při stavu 4:1 pro český pár kvůli Cukiermanovu zranění.

Osmadvacetiletý Cukierman nahradil v izraelské sestavě původně nahlášeného Roye Stepanova. Češi vstoupili do utkání brejkem a za stavu 2:0 a 30:0 se 465. hráč světa Cukierman chytil při dobíhání Macháčova lobu za pravou nohu. Vyžádal si pauzu na ošetření a nechal si ošetřit zadní stehenní sval.

Izraelci se vrátili na kurt a zkusili první set zdramatizovat, nakonec se ale rozhodli utkání v šestém gemu vzdát. Duel trval jen 23 minut. Tým kapitána Jaroslava Navrátila vede 3:0 na zápasy a už nemůže o vítězství přijít.

Češi, kteří obhajují v soutěži loňské čtvrtfinále, porazili Izrael popáté ze šesti vzájemných zápasů. Navázali na předloňské vítězství v baráži o elitní skupinu, tehdy zvítězili v Tel Avivu 3:1 na zápasy.

K triumfu vykročili v sobotu, kdy nejprve Jakub Menšík porazil Jišaje Oliela 6:1, 7:6 a poté uspěl stejným poměrem Jiří Lehečka nad Cukiermanem.

Dnešní program bude pokračovat ještě minimálně jednou dvouhrou. Do ní místo Lehečky nastoupí Vít Kopřiva a za Izrael bude hrát Orel Kimhi.