Bývalý trenér Slovenska tvrdí, že Češi si všechno odnesli a nám nezbylo nic.

Bývalý trenér Slovenska tvrdí, že Češi si všechno odnesli a nám nezbylo nic.

Samostatný český výběr se pod vedením Dušana Uhrina staršího poprvé předvedl až na konci února v přátelském utkání proti Turecku (a u soupeře vyhrál 4:1).

To Slováci někdejší federální kolegy předběhli, premiérový start si připsali už 2. února 1994 na turnaji ve Spojených arabských emirátech. Domácí výběr porazili 1:0.

„Byl to můj první zápas v roli asistenta reprezentačního trenéra a k tomu první zápas národního týmu Slovenska. Asi jsem z toho byl tak ‚vyčůraný‘, že si z toho utkání moc nepamatuju,“ řekl Kocian v rozhovoru pro Pravdu.

„Vím, že jediný a vítězný gól dal Vladimír Weiss,“ vybavil si muž, který tehdy seděl na lavičce coby asistent po boku slavného kouče Jozefa Vengloše.

Zato jiné věci přímo tenkrát měl bývalý elegantní stoper a v dresu Československa účastník MS 1990 v Itálii v mysli pořád.

„Spíš než průběh zápasu se mi vynořují vzpomínky na události, které se odehrály před turnajem ve Spojených arabských emirátech. Krátce po rozdělení federálního státu Čechy a Slováky,“ prohlásil Kocian pro slovenský deník.

Spolu s Jánem Popluhárem, bývalým fotbalistou a vicemistrem světa z Chile 1962, se přímo tenkrát vypravili s dodávkou do Prahy.

„V centrálním skladu jsme si měli převzít věci, které se dělili mezi Slováky a Čechy jakože na půl. Nic tam nebylo,“ tvrdil Kocian.

„Zůstaly tam jen staré ležáky, kopáčky. Žádné teplákové soupravy už tam nebyly. Všechno, co jsme přivezli, by se vešlo do Fiatu 600,“ pomohl si někdejší obránce Banské Bystrice či německého St. Pauli rozměrem legendárního miniauta.

„Byli jsme z toho zklamaní. Co se týká výstroje, neexistovaly žádné smlouvy,“ pokračoval Kocian.

Padesátiletý internacionál pak reagoval na otázku, jestli si většinu vybavení nechali Češi. „Naši čeští bratři byli v tomto směru rychlejší. To, co se dalo použít, tak použili pro svoji potřebu,“ popisoval.

V československé reprezentaci podle něho bylo zvykem, že když hráč do mužstva přišel, dostal automaticky kopáčky.

„Tohle ve slovenské reprezentaci zaniklo. Z toho, co nám Češi nechali, se nedalo použít téměř nic. Následně jsme koupili vybavení, dresy i teplákové soupravy od jedné značky,“ tvrdil v rozhovoru pro Pravdu muž, který v trenérské kariéře vedl v české lize Drnovice a pomáhal také