Češi vybrali miliony za týden pro boj Tomáše a ochrnutý komentátor již opět mluví

Češi vybrali miliony za týden pro boj Tomáše a ochrnutý komentátor již opět mluví

Tomáš Lachman, známý lyžař a cyklista, byl v posledních letech neodmyslitelně spojen s biatlonem. Vysílal závody v barvách České televize, zpovídal české reprezentanty a komentoval samotná klání. Letos však jeho hlas a tvář fanoušci na obrazovkách neslyší a nevidí.

V květnu minulého roku se totiž Tomášovi Lachmanovi život změnil. Během dovolené spadl ze schodů a poranil si mozek. Podstoupil několik operací a dlouhou dobu strávil v umělém spánku. Dodnes je upoután na lůžko, sice je schopný mluvit, ale svaly stále neovládá.

Tomáš Lachman, otec dvou malých dětí, nyní bojuje na cestě k návratu do normálního života. Jeho přátelé a kolegové proto vyhlásili dobročinnou sbírku, do které mohou lidé přispívat libovolnou finanční částkou. Cílem sbírky je zajistit Tomášovi specializovanou neurorehabilitaci a individuální pomůcky, které by ho alespoň částečně vrátily do běžného života, zejména k rodině.

Sbírka byla zahájena minulý týden a potrvá ještě necelé dva měsíce. Za tuto krátkou dobu se již vybralo přes tři miliony korun od téměř pěti tisíc dárců. K prosbě o pomoc se připojil i Český biatlonový svaz, který bude sbírku propagovat i během domácího mistrovství světa, které začíná v Novém Městě na Moravě.

Tomášovi Lachmanovi vzkazuje podporu i Michal Krčmář, letitá opora biatlonistů. Sbírku podporuje i šéf českého biatlonu Jiří Hamza, který doufá, že se Tomáš brzy vrátí za plůtkem, ať už jako sportovec nebo s mikrofonem. Nejdůležitější však je, aby se mohl vrátit k rodině a žít plnohodnotný život.