Ztráta kanadské dominance v Hronkově týmu: neobyčejná kuriozita

Ztráta kanadské dominance v Hronkově týmu: neobyčejná kuriozita

Vancouver Canucks, jeden ze sedmi kanadských klubů v soutěži NHL, se potýká s postupnou změnou ve složení týmu. Zatímco Kanada je známá jako hokejová velmoc, Canucks mají ve své základní sestavě jen dva Kanaďany. Tým se spoléhá na hráče z různých zemí, jako je americký kapitán Quinn Hughes, švédský útočník Elias Pettersson a český obránce Filip Hronek.

Tato proměna ve složení týmu odráží celkový trend v NHL. V minulosti měli Kanaďané v lize dominantní postavení, ale s rozvojem amerického hokeje a příchodem evropských hráčů se jejich zastoupení snižuje. V současnosti mají Američané ve složení týmů 28% podíl, zatímco Švédové, Rusové, Finové a Češi dohromady tvoří čtvrtinu ligy.

Hlavním důvodem tohoto vývoje je raketový vzestup hokeje ve Spojených státech. Díky rozšíření NHL po celé zemi a větší populaci mají Američané více registrovaných hráčů než Kanada. I online deník Business Insider předpověděl, že v roce 2028 by NHL mohla být poprvé více americká než kanadská.

Navzdory tomuto trendu je hokej stále oblíbeným sportem v Kanadě. Podle průzkumu z minulého roku ho označilo za svůj nejoblíbenější sport téměř 31% Kanaďanů. U mladší generace je však hokej mírně před basketbalem a fotbalem. Mezi lidmi, kteří se nenarodili v Kanadě, je hokej druhým nejoblíbenějším sportem po fotbale.

Hokej se stále snaží oslovit lidi z celého světa, kteří přicházejí do Kanady a nemají hokej jako dominantní sport ve své zemi. Tato skutečnost může vést k dalšímu snižování podílu Kanaďanů ve složení týmů NHL.

Proměna ve složení týmu Vancouver Canucks, která zahrnuje minimum Kanaďanů, tak může být běžnou realitou v NHL. Je to důsledek změn v demografii a migrační politice, které ovlivňují složení hráčů v lize.