Francouzské biatlonistky dominují sprintu na světovém šampionátu

Francouzské biatlonistky dominují sprintu na světovém šampionátu

Davidová rozjela sprint výborně, po nule při střelbě vleže ztrácela na Simonovou zhruba dvanáct sekund. Pak ale dvakrát minula vestoje a přišla o naděje na první desítku. Před nedělním stíhacím závodem na desátou Dorotheu Wiererovou z Itálie ztrácí 22,6 sekundy.

Nejmladší členka týmu Tereza Voborníková minula první dvě rány. Dalších osm už trefila, ale s více než dvouminutovým mankem obsadila 32. příčku. Pověst spolehlivé střelkyně nepotvrdila Jessica Jislová, která stejně jako Davidová musela na dvě trestná kola po položce vestoje.

Výrazně ztratila i na trati, takže se zařadila na 48. příčku. Byla nejhorší z českého kvarteta. Před ní skončila čtyřicátá Lucie Charvátová, která absolvovala tři trestná kola.

Simonová navázala na své galapředstavení ze závěrečného úseku středeční smíšené štafety a znovu neminula. Se startovním číslem 2 šla jednoznačně do čela a nasadila laťku hodně vysoko.

Nikdo už ji nesesadil a po loňském titulu ze stíhačky vybojovala na světovém šampionátu podruhé individuální zlato.

Zvítězila s náskokem 4,9 sekundy před nejrychlejší běžkyní dne Braisazovou-Bouchetovou, která musela na jedno trestné kolo. Jednu chybu udělala také bronzová Jeanmonnotová a ztratila na vítězku necelých 41 sekund.

Poprvé ve čtyřicetileté historii MS obsadila v ženském sprintu jedna země kompletní stupně vítězů.

Francouzskou nadvládu navíc potvrdila čtvrtým místem Sophie Chauveauová. První čtyři místa patřil na MS biatlonistkám z jedné země jen v roce 1984, kdy reprezentantky tehdejšího Sovětského svazu dominovaly ve vytrvalostním závodě na 10 kilometrů.

Mistrovství světa v Novém Městě na Moravě bude pokračovat v sobotu sprintem mužů se začátkem v 17:05.

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě:

Ženy – sprint (7,5 km): 1. Simonová 20:07,5 (0 tr. okruhů), 2. Braisazová-Bouchetová -4,9 (1), 3. Jeanmonnotová -40,8 (1), 4. Chauveauová (všechny Fr.) -44,2 (1), 5. Bendiková (Lot.) -46,5 (1), 6. Preussová (Něm.) -1:05,3 (1), …17. Davidová -1:41,5 (2), 32. Voborníková -2:09,9 (2), 40. Charvátová -2:26,8 (3), 48. Jislová (všechny ČR) -2:38,2 (2).