Las Vegas se snaží rozšířit své aktivity a stát se městem sportu, nejen hazardu, a Super Bowl by mohl pomoci

Las Vegas se snaží rozšířit své aktivity a stát se městem sportu, nejen hazardu, a Super Bowl by mohl pomoci

Las Vegas je známé jako město hazardu a zábavy, ale v posledních letech se stalo také důležitým centrem sportu. Město hostí prestižní boxerské zápasy a v minulosti se zde konaly i závody formule 1. Las Vegas Speedway byl domovem závodů formule IndyCar a stále se na něm jezdí populární automobilová série NASCAR.

Nicméně, aby se Las Vegas stalo skutečným centrem světového sportu, chybělo mu něco důležitého. V listopadu loňského roku se v ulicích města, včetně slavného bulváru Strip, konal noční závod formule 1. I když byl první trénink narušen utrženým vekem kanálu, celkově lze Grand Prix Las Vegas považovat za velmi úspěšnou.

Ale největší sportovní událost v historii města teprve přijde. V noci z neděle na pondělí našeho času se do Las Vegas sjedou fanoušci amerického fotbalu z celé země, aby sledovali finále Super Bowlu. Bude to již 58. souboj o Vince Lombardi Trophy pro šampiony NFL. Poprvé se bude Super Bowl konat v sedmém největším státě USA. O titul se utkají San Francisco 49ers a obhájci titulu Kansas City Chiefs.

Las Vegas se může pochlubit dvěma novými víceúčelovými stavbami, které ho posunuly na světovou mapu. Halou Sphere se svítící střechou a stadionem Allegiant Stadium. Díky nim se do města hrnou hvězdy pop kultury, jako například skupina U2. Sphere je popisována jako plátno nevídaného rozsahu.

Celkový počet návštěvníků Las Vegas v roce 2023 dosáhl 40,8 milionu. Kromě zábavy a hazardních her se město stalo oblíbeným i u podnikatelů a zájemců o bydlení.

Nicméně, ne vše je v Las Vegas růžové. Město je postaveno uprostřed pouště a s tím jsou spojena určitá rizika, která by mohla jeho růst zbrzdit. Mnoho obyvatel má také smíšené pocity ohledně financování stadionů veřejnými dotacemi. Skupina občanů, včetně učitelů, podala žalobu proti tomuto financování.

Las Vegas přivítalo velké sportovní kluby, jako jsou Golden Knights z NHL, Aces z WNBA, Raiders z NFL a brzy i Athletics z MLB. Tyto stavby, podporované veřejnými prostředky, mají za cíl posílit ekonomiku města prostřednictvím cestovního ruchu.

Stadion Allegiant, který hostí Super Bowl, získal 750 milionů dolarů z veřejných prostředků. To však vyvolává kritiku ohledně nedostatečného financování veřejných služeb, zejména školství. Velký počet žáků trpí nedostatečným vybavením a nedostatkem učitelů.

Super Bowl je také největší sázkovou událostí roku. Odhady naznačují, že téměř 43 milionů Američanů se chystá vsadit