Finále Super Bowlu představí týmy, které se do něj dostaly s obtížemi.

Finále Super Bowlu představí týmy, které se do něj dostaly s obtížemi.

Super Bowl je každoroční událostí, kterou sleduje miliony diváků po celém světě. V minulém roce se jednalo dokonce o nejsledovanější pořad v historii amerického televizního vysílání, když ho průměrně sledovalo 115 milionů diváků. Letos se očekává ještě větší zájem veřejnosti, a to díky účasti kapitána Kansasu City Travise Kelceho a populární zpěvačky Taylor Swiftové.

Kansas City Chiefs jsou trojnásobnými šampiony a obhájci titulu. Postoupili do Super Bowlu již počtvrté za posledních pět let. I když nejsou favority, v této sezóně na postup do finále hodně spoléhali. Svoji divizi sice vyhráli, ale v konferenci skončili až třetí a herně se jim příliš nedařilo. Hvězda týmu, quarterback Patrick Mahomes, měl statisticky nejslabší sezonu od svého nástupu do NFL před šesti lety. I Kelceho čísla byla nejhorší od roku 2015. Nicméně v play off se tým zvedl, prodal nabyté zkušenosti a ukázal, proč je nejúspěšnějším klubem posledních pěti let.

V osmifinále zdolali Miami pohodlně 26:7. Ve čtvrtfinále se museli hodně snažit proti Buffalu (27:24), které je v základní části porazili, a v semifinále je nezastavili ani vítězové základní části z Baltimoru. Chiefs po skvělém výkonu v obraně zvítězili 17:10. Ve finále se znovu po čtyřech letech utkají se San Franciscem, které je jako vítěz Národní konference mírným favoritem na titul. San Francisco 49ers už trofej získali pětkrát, naposledy v roce 1994.

Na rozehrávce Kansas City nemá takovou hvězdu jako San Francisco. Nicméně jejich running back Christian McCaffrey je považován za jednoho z nejlepších hráčů soutěže. Jeho běhový výkon by mohl být klíčem k zisku titulu. McCaffrey je také jedním z adeptů na ocenění pro nejužitečnějšího hráče Super Bowlu, které může získat jako první running back od roku 1998. V této sezóně byl již zvolen nejlepším ofenzivním hráčem roku.

Naopak San Francisco se spoléhá na svou silnou obranu v čele s hráči jako Fred Warner a Nick Bosa. Obrana Chiefs však bude muset dát dohromady skvělý výkon, aby zastavila útok 49ers.

K Super Bowlu samozřejmě patří i velkolepé poločasové hudební vystoupení. Letos se o něj postará R&B zpěvák Usher. Přenos Super Bowlu si budou moci fanoušci v České republice sledovat na stanici Premier Sport 2. Nebude chybět ani obsáhlé předzápasové studio a působivá half-time show. Novinkou jsou také vstupy s fanoušky z Hard Rock Cafe, kde se bude promítat přímý přenos na velkých promítacích plátnech.

Super Bowl