Davidová a Voborníková excelovaly ve stíhacích závodech, zatímco Francie si udržela svou dominanci

Davidová a Voborníková excelovaly ve stíhacích závodech, zatímco Francie si udržela svou dominanci

Francouzka Julia Simonová získala třetí zlatou medaili na Mistrovství světa v biatlonu, když vyhrála stíhací závod na 10 km. Na stupních vítězů ji doplnila bronzová krajanka Justine Braisazová-Bouchetová. Francouzskou hegemonii narušila stříbrná Italka Lisa Vittozziová.

České reprezentantky se také předvedly v dobrém světle. Nejlepší střelecký výkon z nich předvedla třiadvacetiletá Markéta Voborníková, která netrefila jen první terč, ale dalších devatenáct vyčistila. Navíc solidně běžela, takže si polepšila o devatenáct příček. Tři chyby udělala Jessica Jislová, která se zlepšila o šest míst na 42. pozici.

Lucie Charvátová závod nedokončila. Už vleže udělala dvě chyby a když na třetí položce netrefila ani jednou, nestihla pět trestných kol obkroužit dříve, než vedoucí Simonová odjela ze čtvrté střelby. Kvůli dojetí o kolo byla stažena ze závodu.

Simonová potvrdila, že je zatím královnou tohoto šampionátu. Do stíhačky startovala poté, co pomohla Francii ke zlatu ve smíšené štafetě a vyhrála sprint. Tentokrát sice poprvé na Vysočině minula, ale když úvodní položku zvládla za necelých osmnáct sekund, bylo rozhodnuto.

Její největší konkurentka Braisazová-Bouchetová na této střelbě minula dvakrát a propadla se na třetí pozici za do té doby bezchybnou Vittozziovou. Italská biatlonistka stříbrnou pozici uhájila, i když musela po závěrečné položce na trestné kolo. Na suverénní Simonovou, která si v závěru mohla dovolit oslavovat, ztratila 46,3 sekundy. Braisazová-Bouchetová byla pomalejší o další tři. Čtvrtá příčka stejně jako ve sprintu zbyla na další Francouzku Sophie Chauveauovou.

Stíhací závod mužů odstartuje v 17:05.