Russellova spolupráce s Kingem a smutek Navrátilové: Jak Russell proměnil historii sportu

Russellova spolupráce s Kingem a smutek Navrátilové: Jak Russell proměnil historii sportu

Bill Russell byl jednou z největších osobností v historii basketbalu. Narodil se 12. února 1934 v Monroe, v americkém státě Louisiana. Již na univerzitě San Francisco Dons se projevil jako talentovaný hráč a v letech 1955 a 1956 dovedl tým ke dvěma titulům v prestižní univerzitní lize NCAA. Jako kapitán pak oslavil se týmem USA zlatou medaili na olympiádě v Melbourne.

V roce 1956 byl Russell vybrán jako druhá volba draftu týmem St. Louis Hawks, ale byl okamžitě vyměněn do Bostonu za Eda Macauleyho a Cliffa Hagana. Tato výměna se ukázala jako skvělý obchod pro Celtics. Během třinácti let své kariéry, kterou strávil pouze v Bostonu, vyhrál s týmem jedenáctkrát NBA titul a stal se první skutečnou superstar černé pleti v historii soutěže. Pětkrát byl vyhlášen nejlepším hráčem roku.

Russell získal poslední dva tituly v letech 1968 a 1969 jako hrající trenér, čímž se stal prvním trenérem-černochem v některé z hlavních amerických soutěží. V roce 1980 byl novináři zvolen nejlepším hráčem historie NBA a byl uveden do Síně slávy jako hráč i trenér. Russell byl také známý svým bojem za práva Afroameričanů. V roce 1963 se účastnil pochodu ve Washingtonu, kde Martin Luther King pronesl slavný projev „I Have a Dream“ (Mám sen). Podpořil také Muhammada Aliho, který odmítl narukovat a jít do války ve Vietnamu.

Russell zemřel 31. července 2022 a byl považován za jednu z největších osobností sportovní historie. Byl nositelem Prezidentské medaile svobody, nejvyššího civilního vyznamenání USA. Jeho odkaz jako sportovce i člověka byl velký a mnoho lidí ho oplakávalo. NBA rozhodla, že číslo 6, které nosil Russell na dresu, bude vyřazeno ze všech týmů v soutěži. Tímto se Russell stal prvním hráčem v historii, kterému byla udělena tato pocta.