Rusko a Bělorusko zůstanou nadále vyloučeni ze světového hokeje, zákaz prodloužen o další sezonu.

Rusko a Bělorusko zůstanou nadále vyloučeni ze světového hokeje, zákaz prodloužen o další sezonu.

Rusko a Bělorusko byly vyloučeny z mezinárodních soutěží IIHF v únoru 2022 poté, co začal válečný konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí bylo oznámeno na oficiálním webu IIHF. Hlavním důvodem vyloučení byly obavy o bezpečnost všech účastníků.

Mezinárodní federace ledního hokeje (IIHF) je organizace, která spravuje a reguluje mezinárodní soutěže v ledním hokeji. Jejím cílem je podporovat a rozvíjet tento sport po celém světě. V reakci na válečný konflikt na Ukrajině se IIHF rozhodla vyloučit Rusko a Bělorusko ze svých soutěží.

Rusko je jednou z nejvýznamnějších hokejových sil na světě a jeho vyloučení způsobilo velký rozruch ve světě ledního hokeje. Rusko bylo považováno za jednoho z favoritů na zisk medaile na nadcházejících mezinárodních turnajích, jako je mistrovství světa a olympijské hry.

Bělorusko, které mělo společně s Lotyšskem hostit mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2021, bylo také vyloučeno. Toto rozhodnutí bylo přijato kvůli obavám o bezpečnost hráčů, trenérů a fanoušků, kteří by se měli účastnit turnaje.

IIHF se rozhodla vyloučit Rusko a Bělorusko z důvodu, že situace na Ukrajině se nezměnila. Válečný konflikt pokračuje a IIHF považuje za nezbytné chránit bezpečnost všech účastníků svých soutěží. Toto rozhodnutí bylo přijato po pečlivém zvážení a konzultaci s různými stranami.

Vyloučení Ruska a Běloruska z mezinárodních soutěží IIHF má značný dopad na světový lední hokej. Rusko je jednou z nejúspěšnějších zemí v historii tohoto sportu a jeho hráči jsou považováni za některé z nejlepších na světě. Toto rozhodnutí také ovlivní hráče, kteří hrají v ruské a běloruské lize, protože nebudou moci reprezentovat své země na mezinárodních turnajích.

IIHF doufá, že v budoucnu se situace na Ukrajině zlepší a Rusko a Bělorusko se budou moci vrátit do mezinárodních soutěží. Do té doby však IIHF považuje za nezbytné chránit bezpečnost všech účastníků a zajistit, aby hokejové soutěže probíhaly v klidu a míru.