Ledecká dosáhla 17. místa ve sjezdu v Crans Montaně po nadějném tréninku.

Ledecká dosáhla 17. místa ve sjezdu v Crans Montaně po nadějném tréninku.

Lyžařka Ester Ledecká nedokázala v dnešním závodě ve švýcarském středisku Crans Montana navázat na své předchozí úspěchy. Obsadila sedmé místo a ztratila 1,09 sekundy na vítěznou Švýcarku Larou Gutovou-Behramiovou. Gutová-Behramiová si tímto vítězstvím upevnila vedení v celkovém hodnocení Světového poháru před Američankou Mikaelou Shiffrinovou.

Ledecká se do elitního seriálu vrátila po delší pauze způsobené virózou. Naposledy závodila 27. ledna, kdy nedokončila sjezd v Cortině d’Ampezzo. Následující den kvůli nemoci nenastoupila do superobřího slalomu a odjela se léčit do Mnichova. Dnes absolvovala kratší trať, protože pořadatelé z bezpečnostních důvodů posunuli cíl sjezdu o několik bran výše.

Hned na začátku závodu Ledecká nabrala výraznou ztrátu, kterou sice částečně stáhla, ale v závěru se její manko opět zvýšilo na více než sekundu. Ve výsledkové listině se umístila na předposledním místě ze šestnácti závodnic, které do té doby závod dokončily.

Pro Ledeckou to bylo nejhorší umístění v závodě Světového poháru v tomto středisku. Předtím zde získala čtyři umístění na stupních vítězů včetně jednoho triumfu ve sjezdu.

Švýcarské fanoušky potěšila domácí Gutová-Behramiová, která si připsala 44. vítězství ve Světovém poháru v kariéře. Porazila o 21 setin sekundy svou krajanku Jasmine Fluryovou a Rakušanku Cornelii Hütterovou, které se podělily o druhé místo. V celkovém hodnocení Světového poháru je Gutová-Behramiová o 105 bodů před Shiffrinovou, která stále léčí zraněné koleno po pádu v lednovém sjezdu v Cortině d’Ampezzo.

Gutová-Behramiová se také přiblížila k prvnímu triumfu v hodnocení sjezdu. Posunula se na druhé místo se ztrátou 41 bodů na Italku Sofii Goggiaovou, jejíž sezona skončila kvůli zlomenině nohy.

Další sjezd se v Crans Montaně pojede v sobotu. V neděli čeká lyžařky superobří slalom.

Celkové pořadí sjezdu (po 6 z 9 závodů): 1. Goggiaová (It.) 350 bodů, 2. Gutová-Behramiová 309, 3. Venierová (Rak.) 287, 4. Hütterová 273, 5. Fluryová 263, 6. Puchnerová (Rak.) 196, … 28. Ledecká 45.

Celkové pořadí Světového poháru (po 29 z 41 závodů): 1. Gutová-Behramiová 1314 bodů, 2. Shiffrinová (USA)