„Dokument Adamczykové přináší pohnutý příběh desetiletého boje s žloutenkou.“

„Dokument Adamczykové přináší pohnutý příběh desetiletého boje s žloutenkou.“

EFKA – Nejrychlejší holka ve vesmíru přináší unikátní pohled na kariéru zlaté olympijské snowboardcrossařky ze Soči. Tento hodinový dokument zachycuje příběh Evy Samkové, která začíná ve chvíli, kdy kvůli zlomenině obou kotníků přichází o olympijské hry v Pekingu. V té době sama pochybovala o tom, že se na prkno ještě postaví, natož aby dál závodila.

Režie dokumentu se ujal Markus Krug a zachytil nejen příběh jejího dramatického návratu do snowboardcrossové trati, ale přiblížil i její dětství a vztah s rodiči, kteří již oba zemřeli na rakovinu. Eva Samková vzpomíná na dojemné chvíle, jako například video, kde její maminka nadává, jestli chce mít žloutenku a ona odpovídá, že chce mít žloutenku. Tento moment ukazuje její vzdorovitou povahu již od dětství.

Velkým vzorem pro ni byl také otec, který zemřel měsíc před její olympijskou obhajobou zlata v Pchjongčchangu. Silným momentem pro ni je záběr, kdy natáčí se sestrou s tátou, jak zpívají písničku Kozel. Je to pro ni silné, protože si to pamatuje a doma si hodně prozpěvovali.

Diváci se v dokumentu dozví, co olympijskou šampionku přivedlo k jednomu z nejnebezpečnějších sportů na sněhu. Jestli vůbec uměla na prkno, když dorazila na svůj první trénink, na jakou osobnost nejvíce vzpomíná, jak náročné je vypořádat se s vysokým očekáváním okolí a kolik námahy a bolesti stojí rehabilitace po vážném úrazu.

Eva Samková vyjádřila své nadšení nad dokumentem a pochválila režiséra Markuse Kruga za to, že dokázal dobře zachytit její příběh. Dokument měl premiéru ve čtvrtek večer v Divadle Archa za přítomnosti samotné snowboardistky, jejího týmu, rodiny i řady přátel z řad celebrit. Diváci ho mohou od pátku vidět na platformě Voyo.cz.

Rozhovor s Evou Adamczykovou po slavnostní premiéře: