Mužova syna se utopil při lyžování namísto vězení. Drzoun Johnson šokoval svět před 40 lety.

Mužova syna se utopil při lyžování namísto vězení. Drzoun Johnson šokoval svět před 40 lety.

Stál před soudcem a čekal na verdikt. Sedmnáctiletý frajírek, který miluje rychlá auta, a tak se rozhodl jedno takové ukrást. Tváří v tvář spravedlnosti dostal na výběr: buď půl roku vezení, nebo vstupenka do lyžařské akademie. Mladý delikvent neváhal a nyní už neznámý zástupce americké justice se navždycky zapsal do dějin světového sportu.

Z Johnsona se stala „kulka“ na lyžích, jak o sobě rád říkával. „Žiju na hraně, a pokud chcete rychle lyžovat, musíte jezdit na hraně,“ vysvětloval životní krédo.

Temperamentní mladík se do americké reprezentace dostal v roce 1981, o tři roky později v necelých čtyřiadvaceti prožil životní závod na olympijských hrách v Sarajevu. Svým nezaměnitelným sebevědomím si získal spoustu fanoušků. „Vlastně nevím, co tu dělají všichni ostatní. Já mám zlato, ostatní můžou závodit maximálně o stříbro,“ chvástal se před jugoslávskými boji pod pěti kruhy.

Sice se na olympijské hry naladil triumfem ve Světovém poháru, ale i tak jeho slova působila hodně odvážně. Vždyť do té doby se jevilo jako mission impossible vyhrát královskou disciplínu mezi lyžaři a nebýt Evropanem.

Ale Johnson podpořil slova činy, stal se prvním nealpským závodníkem, který ovládl pod pěti kruhy sjezd. A to poměrně suverénním způsobem, Švýcara Petra Müllera předčil o 0,27 vteřiny.

„Byl z úplně jiného těsta než všichni ostatní. Svou houževnatostí a odhodláním se dostal do takových výšek kariéry, o kterých se většině závodníků ani nezdá,“ prohlásil o něm americký slalomář Phil Mahre, který v Sarajevu také slavil zlato.

Hvězda rodáka z Los Angeles vyletěla prudce vzhůru. Pořídil si porsche, koupil dům v Malibu. Objevoval se na obálkách předních časopisů, byl častým hostem televizních talk show. Vždy utrousil nějakou vyzývavou hlášku a bavil tím fanoušky.

„Každý sjezdař je tak trochu blázen, co se nebojí rychlosti. V autě rád jezdím víc než stovkou, rád piju, i když to jen na částečný úvazek, naplno proháním holky,“ zní jeden z jeho slavných výroků.

Jenže na sjezdovkách se mu záhy přestalo dařit. Nikdy už žádný velký závod nevyhrál. Jeho temperament a revolta vůči autoritám mu působily potíže. Rozhádal se s trenéry, podle amerických médií dokonce jednoho z nich vzal holí přes holeč