Jak správně používat ochrannou roušku?

Jak správně používat ochrannou roušku?

Ochranná rouška se stala v poslední době nezbytnou součástí našeho každodenního života. Je to způsob, jak chránit sebe i ostatní před šířením virů a bakterií. Nicméně, mnoho lidí stále neví, jak správně používat ochrannou roušku. V tomto článku se dozvíte, jak správně používat ochrannou roušku a jak ji udržovat v čistotě.

1. Vyberte si správnou velikost

Je důležité vybrat si správnou velikost ochranné roušky. Rouška by měla úplně zakrýt nos a ústa a těsně přiléhat k obličeji. Pokud je rouška příliš velká, může se snadno posunout nebo spadnout. Pokud je příliš malá, může být nepohodlná a nedostatečně chránit.

2. Umývejte si ruce

Před nasazením ochranné roušky si důkladně umyjte ruce mýdlem a teplou vodou po dobu nejméně 20 sekund. Pokud nemáte k dispozici vodu a mýdlo, použijte dezinfekční gel na ruce.

3. Nasazujte a sundávejte roušku správně

Při nasazování ochranné roušky držte ji za elastické pásky a přiložte ji k obličeji. Ujistěte se, že je úplně zakrytý nos a ústa a že není žádná mezera mezi rouškou a obličejem. Při sundávání roušky opatrně ji sundejte za elastické pásky a nechte ji stranou, abyste se jí později nedotýkali.

4. Neposouvejte si roušku

Když máte nasazenou ochrannou roušku, nedotýkejte se ji rukama. Pokud si musíte upravit roušku, použijte elastické pásky. Pokud si musíte nos zatřít nebo kýchout, sundejte roušku, zatřete si nos nebo kýchněte do kapesníku a poté si nasadte novou roušku.

5. Vyměňujte roušku pravidelně

Ochranná rouška by měla být vyměňována pravidelně. Pokud je rouška vlhká nebo znečištěná, vyměňte ji okamžitě. Pokud nosíte jednorázovou roušku, vyměňte ji po každém použití. Pokud nosíte látkovou roušku, vyměňte ji po každém použití nebo po dobu 2-3 hodin.

6. Udržujte roušku v čistotě

Ochrannou roušku je důležité udržovat v čistotě. Pokud nosíte jednorázovou roušku, po použití ji zahoďte do odpadkového koše. Pokud nosíte látkovou roušku, umyjte ji v pračce s horkou vodou a mýdlem. Pokud nemáte k dispozici pračku, můžete ji vyvařit v hrnci s horkou vodou po dobu 10 minut.

Sledování těchto kroků vám pomůže správně používat ochrannou roušku a chránit sebe i ostatní před šířením virů a bakterií. Nezapomeň