Wawrinka varuje před bitvou s Macháčem: „S tímhle máme hrát?“ – Upozornění na americkou ostudu

Wawrinka varuje před bitvou s Macháčem: „S tímhle máme hrát?“ – Upozornění na americkou ostudu

Turnaj v tenisovém ráji, pátý grandslam sezony, svátek v kalifornské poušti. Podnik v Indian Wells má historicky spoustu libozvučných přezdívek.

Spousta hráčů a hráček sem jezdí s požitkem. Když pomineme ostrý vítr, který se sem často vřítí z písečných plání, je tu moderní zázemí. K tomu úžasná příroda a štědře dotované zápasy.

Ale tentokrát, ještě než podnik začal, sesypala se na pořadatele salva kritiky. A v jejich čele stojí veterán mužského pavouka osmatřicetiletý Švýcar Stan Wawrinka.

„Mám otázku. Je normální, že na jednom z největších turnajů na světě musíme udělat druhý trénink se starými míči? Takhle vypadá balón po jedné výměně,“ napsal na sociální síti X někdejší třetí hráč žebříčku.

A zdaleka není sám. Bývalý americký hráč Andy Roddick, který nyní plní roli televizního tenisového experta, se k němu na sociálních sítích přidal.

„Dostal jsem za poslední hodinu nezávisle na sobě textovky od dvou špičkových trenérů v Indian Wells, jak strašné míče tam letos jsou. Takhle zničené jsou po pár minutách po pouhé rozcvičce,“ lamentoval nad balóny značky Penn. 

Podle některých hráčů je může ostudnou výdrž míčů i pomalý povrch, který minimálně v prvních dnech připomíná smirkový papír. 

Z oficiálních míst ale kritiku nikdo nekomentovat, turnaj se rozběhl a i Wawrinku čeká první kolo, v kterém nastoupí proti českému talentu Tomáši Macháčovi.

A poté, co zkušenému Švýcarovi vůbec nevyšel úvod sezony, vyhrál pouze jeden zápas ze čtyř, rozhodně mu nepatří role favorita.

„Neměl jsem dobrou předsezonní přípravu, protože jsem se na posledním turnaji sezony zranil. Ale pořád věřím, že můžu uhrát nějaký dobrý výsledek, je za námi teprve začátek roku,“ myslí si Wawrinka.

O 15 let mladšímu Čechovi ovšem věří i sázkové kanceláře. Zatímco Wawrinkovi patří až 70. příčka na okruhu a rankingem se propadá, berounský tenista každým týdnem stoupá výš a výš, momentálně už pomalu nakukuje do první šedesátky.

Zda prognózy nelžou, bude jasné ve čtvrtek večer, na kurt v Indian Wells by se oba hráči měli dostat po 20. hodině. 

Turnaj v Indian Wells je jedním z nejoblíbenějších turnajů v tenisovém světě. Tento pátý grandslam sezony přitahuje nejen hráče a hráčky, ale i fanoušky z celého světa. Kalifornská poušť poskytuje ideální prostředí pro tenisové zápasy, ať už jde o moderní zázemí, úchvatnou přírodu nebo dobře dotované zápasy.

Před začátkem turnaje však na pořadatele spadla vlna kritiky, a to ze strany některých hráčů i bývalých hvězd tenisu. Stan Wawrinka, osmatřicetiletý švýcarský tenista, se na sociálních sítích ohradil proti podmínkám tréninku na turnaji. Kritiku podpořil i bývalý americký hráč Andy Roddick.

Někteří hráči se shodují na tom, že povrch kurtů je pomalý a nepříjemný, což může ovlivnit jejich výkony. Oficiální mluvčí turnaje však kritiku odmítli komentovat a turnaj běží dál. Wawrinka se musí připravit na své první kolo, ve kterém se postaví českému talentu Tomáši Macháčovi.

I když Wawrinka nemá za sebou nejlepší začátek sezony a není považován za favorita, věří, že může překvapit. Naopak, mladší český hráč stoupá v žebříčku a každým týdnem se zlepšuje.

Výsledek jejich vzájemného zápasu bude znám ve čtvrtek večer na kurtu v Indian Wells. Oběma hráčům přeje hodně štěstí a fanoušci se mohou těšit na napínavé tenisové souboje.