Hurtado z Jablonce bude chybět v osmi zápasech, Preciado ze Sparty ve třech

Hurtado z Jablonce bude chybět v osmi zápasech, Preciado ze Sparty ve třech

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace uložila devětadvacetiletému Kolumbijci vysoký trest proto, že soupeři způsobil zranění, které ho vyřadí ze hry na několik týdnů. O rozhodnutí informovala v tiskové zprávě.

Vyšší trest za faul dostal od disciplinární komise v samostatné české historii pouze útočník Sparty Léonard Kweuke, který v roce 2013 zlomil v semifinále domácího poháru obránci Mladé Boleslavi Radku Dosoudilovi nohu. Kamerunský fotbalista obdržel distanc na 12 utkání.

Hurtado se dopustil zákroku v 63. minutě. Hlavní sudí Jan Petřík ho vyloučil až na základě intervence videorozhodčího a zhlédnutí opakovaných záběrů. Disciplinární komise označila zákrok za bezohledný.

„Za normálních okolností by za tento přečin surové hry dle disciplinárního řádu FAČR hrozil postih maximálně šesti zápasů. Vzhledem k tomu, že hráč Hradce Králové Daniel Kaštánek utrpěl při zákroku soupeře zranění, které ho na několik týdnů vyřadí ze hry, nemohla disciplinární komise LFA jinak, než kvalifikovat zákrok jako přečin surové hry,“ uvedl předseda disciplinární komise Richard Baček.

„Za takové provinění hrozí zákaz činnosti na dva až osmnáct měsíců a potenciálně peněžitá pokuta až do výše 250 tisíc korun. Po posouzení všech důkazů a s ohledem na fakt, že hráč Jablonce Hurtado obdržel v této sezoně již druhou červenou kartu, se DK LFA rozhodla udělit trest zákazu činnosti na osm soutěžních utkání,“ dodal Baček.

Ekvádorský záložník Sparty Ángelo Preciado a obránce Denis Halinský z Pardubic si kvůli svým zákrokům nezahrají tři soutěžní utkání. Preciado byl vyloučen v nedělním ligovém derby poté, co se nohou ohnal po slávistickém kapitánovi Janu Bořilovi. Halinský v sobotním utkání s Plzní po necelých 40 vteřinách ostře šlápl na nohu Pavlu Šulcovi.

Slavia obdržela za chování fanoušků v utkání s Pardubicemi pokutu 40 tisíc korun. O 10 tisíc korun méně zaplatí Ostrava a Jablonec.

Devětadvacetiletý kolumbijský fotbalista Hurtado nedostal od disciplinární komise Ligové fotbalové asociace žádné slitování. Za zákrok, který způsobil zranění soupeři a vyřadil ho na několik týdnů z hry, mu byl udělen trest na osm zápasů. Tento trest je jedním z nejvyšších udělených za faul v české fotbalové historii. Pouze Leonárd Kweuke, hráč Sparty, obdržel v roce 2013 trest na 12 zápasů za zlomení nohy soupeři.

Hurtado se dopustil zákroku v 63. minutě zápasu, který byl následně potrestán červenou kartou. Disciplinární komise označila jeho jednání za bezohledné a nebezpečné. Předseda komise Richard Baček uvedl, že vzhledem k tomu, že zranění soupeře bylo vážné a vyžaduje delší rekonvalescenci, nelze udělit jiný trest než osmizápasový zákaz činnosti.

Kromě Hurtada byli potrestáni i další hráči. Ekvádorský záložník Sparty Ángelo Preciado a obránce Denis Halinský z Pardubic si nezahrají tři soutěžní zápasy kvůli svým zákrokům. Preciado byl vyloučen za faul na slávistického kapitána Jana Bořila, zatímco Halinský za ostře šlápl na nohu hráče Plzně Pavla Šulce.

Kromě hráčů byla pokutována i týmy za chování jejich fanoušků. Slavia dostala pokutu ve výši 40 tisíc korun za incidenty v utkání s Pardubicemi, zatímco Ostrava a Jablonec zaplatí o 10 tisíc korun méně. Celkově se tak ukázalo, že disciplinární komise LFA bere tvrdý postih za nedovolené zákroky vážně a nedělá výjimky ani u známých hráčů.