Vítězství ve slalomových závodech Světového poháru na kánoi v Praze získali Satková a Prskavec.

Vítězství ve slalomových závodech Světového poháru na kánoi v Praze získali Satková a Prskavec.

Satková se sice ve finále dotkla šesté branky, ale pak jí rychlá a riskantní jízda vycházela a usadila se pevně v čele. Nikdo ze zbývajících pěti kanoistek se před ni nedostal.

V generálce na olympijské hry v Paříži porazila i australskou hvězdu Jessicu Foxovou, která na ni na druhém místě a se dvěma dotyky branek ztratila 1,59 sekundy. Třetí skončila Němka Andrea Herzogová. Satková triumfovala v závodě SP podruhé v kariéře. V Praze se z vítězství radovala také v roce 2020 na mistrovství Evropy.

Druhá česká finalistka Martina Satková skončila osmá. Tereza Kneblová byla v kvalifikaci šestnáctá a mezi deset nejlepších nepostoupila. V boji o postup neuspěli také dva ze tří domácích kanoistů. Václav Chaloupka obsadil dvanáctou a olympionik Lukáš Rohan čtrnáctou příčku.

Naopak Prskavec byl v kvalifikaci čtvrtý a už účastí ve finále si mohl spravit chuť po pátečním neúspěchu na kajaku, kde nenavázal na pět výher ze závodů SP v Troji a nepostoupil z kvalifikace.

V souboji o medaile si vedl famózně. Čistou finálovou jízdou nechal o 82 setin za sebou olympijského šampiona z Tokia Benjamina Savšeka. Třetí Nicolas Gestin z Francie za vítězem zaostal o 2,11 sekundy. Prskavcovým maximem mezi kanoisty bylo dosud loňské třetí místo ze Světového poháru v Augsburgu.

Program v Troji nyní převezme kayakcross, který je zároveň olympijskou kvalifikací o tři místa v každé kategorii pro specialisty na tuto kontaktní disciplínu. Dnes od 17:15 je na programu takzvaná časovka, neděle bude patřit vyřazovacím jízdám.

SP ve vodním slalomu v Praze:

Muži:

C1: 1. Prskavec (ČR) 86,32 (0 tr. sekund), 2. Savšek (Slovin.) -0,82 (0), 3. Gestin (Fr.) -2,11 (2), …v kvalifikaci 12. Chaloupka, 14. Rohan (oba ČR).

Průběžné pořadí (po 2 závodech): 1. Gestin 100, 2. Mirgorodský (SR) 99, 3. Savšek 87, …13. Prskavec 60, 16. Chaloupka 55, 27. Rohan 29, 28. Heger 27, 54. Větrovský (oba ČR) 2.

Ženy:

C1: 1. G. Satková (ČR) 96,35 (2), 2. J. Foxová (Austr.) -1,59 (4), 3. Herzogová (Něm.) -2,08 (2), … 8. M. Satková -8,50 (2), v kvalifikaci 16. Kneblová (obě ČR).

Průběžné pořadí (po 2 závodech): 1. Foxová 115, 2. Baynová (Něm.) 86, 3. Herzogová 84, …8. M. Satková 69, 12. G. Satková 60, 16. Kneblová 53, 32. Říhová (ČR) 21.

V minulém víkendu se konaly závody Světového poháru ve vodním slalomu v Praze, kde se čeští slalomáři opět ukázali ve skvělé formě. V kategorii C1 žen dokázala Gabriela Satková zvítězit a porazit i svou australskou soupeřku Jessicu Foxovou, která skončila na druhém místě. Satková tak triumfovala ve svém druhém závodě Světového poháru v kariéře a potvrdila svou dominanci v této disciplíně.

Na druhém místě se umístila Němka Andrea Herzogová a česká závodnice Martina Satková obsadila osmé místo. Tereza Kneblová se bohužel mezi deset nejlepších neprobojovala. V mužské kategorii C1 pak zvítězil český slalomář Ondřej Tunka Prskavec, který si tak spravil chuť po neúspěchu na kajaku. Prskavec porazil olympijského šampiona Benjamina Savšeka a získal své první vítězství ve Světovém poháru.

Program závodů ve vodním slalomu v Praze nyní převezme kayakcross, který je zároveň olympijskou kvalifikací o tři místa v každé kategorii pro specialisty na tuto kontaktní disciplínu. Fanoušci se mohou těšit na další vzrušující jízdy a souboje o medaile v následujících dnech.

Celkově byl víkend plný skvělých výkonů českých slalomářů a jejich úspěchy potvrzují jejich silnou pozici ve světovém slalomovém sportu. Gratulujeme všem zúčastněným závodníkům k jejich skvělým výsledkům a těšíme se na další vzrušující závody ve vodním slalomu.