Alcaraz porazil Zvereva v pěti setech a získal první titul v Paříži.

Alcaraz porazil Zvereva v pěti setech a získal první titul v Paříži.

Jednadvacetiletý rodák z El Palmaru se stal na trůnu nástupcem Srba Novaka Djokoviče, který z turnaje odstoupil kvůli zranění kolena.

Alcaraz porazil Zvereva popáté v kariéře a srovnal vzájemnou bilanci na 5:5. V 21 letech a 35 dnech je nejmladším hráčem v tzv. open éře, který získal tři grandslamové tituly z různých povrchů. Předloni uspěl na betonu na US Open a v minulém roce triumfoval na trávě ve Wimbledonu. V Paříži navázal na krajany Rafaela Nadala, Juana Carlose Ferrera, Carlose Moyu či Alberta Costu.

Sedmadvacetiletý Zverev nedotáhl šanci vybojovat první grandslamový titul. Ve finále „turnaje velké čtyřky“ neuspěl podruhé, před čtyřmi lety prohrál i rozhodující utkání na US Open. Posledním grandslamovým vítězem z Německa zůstává Boris Becker, který vyhrál v roce 1996 Australian Open.

Oba tenisté zahájili finále ztraceným servisem. Zatímco Alcaraz už ale poté v prvním setu při podání nezaváhal, Zverev o něj přišel ještě dvakrát. Úvodní sadu tak získal za 46 minut španělský tenista.

Ve druhé Zverev odpověděl. Alcarazovi nepovolil ani jeden brejkbol, sám jeho servis dvakrát prolomil a srovnal. Třetí set měl lépe rozehraný Alcaraz. V šesté hře získal brejk, později vedl 5:2 a v devátém gamu servíroval na vedení 2:1. Zverev ho ale k setbolu nepustil a pěti hrami za sebou vývoj zvrátil.

Alcaraze nevydařená koncovka nerozhodila. Na začátku čtvrtého setu získal dva brejky a utekl do trháku 4:0. Španěl se vypořádal i s bolestí v levé noze, kvůli níž si vyžádal pauzu na ošetření, a vynutil si rozhodující set.

Také v něm získal Alcaraz brzký brejk. Za stavu 2:1 pak odvrátil čtyři brejkboly. Při skóre 15:40 z pohledu španělského hráče dokonce Zverev reklamoval při druhém servisu soupeře aut. Neuspěl, Alcaraz poté hru otočil a udržel náskok.

V sedmé hře se navíc třetí hráč světa blýskl povedeným prohozem při jednoručním bekhendu a po zisku dalšího brejku vedl už 5:2. Duel vzápětí dopodával a po využití prvního mečbolu padl radostí na kurt.

Za vítězství obdrží Alcaraz prémii 2,4 milionu eur (zhruba 59,3 milionu korun), Zverev dostane poloviční částku.

Tenisový grandslamový turnaj Roland Garros (antuka, dotace 53,5 milionu eur):

Muži:

Dvouhra – finále: Alcaraz (3-Šp.) – Zverev (4-Něm.) 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2.

Jednadvacetiletý rodák z El Palmaru, Carlos Alcaraz, se stal novým šampionem turnaje Roland Garros v Paříži. V dramatickém finále porazil německého hráče Alexandra Zvereva po pětisetové bitvě. Alcaraz tak navázal na své úspěchy z minulých grandslamových turnajů a ukázal svůj obrovský talent a bojovnost.

Alcaraz je nejmladším hráčem v open éře, který dokázal získat grandslamový titul na třech různých površích. V minulém roce triumfoval ve Wimbledonu a předloni na US Open. Své jméno tak zařadil mezi legendy španělského tenisu jako Rafael Nadal, Juan Carlos Ferrero nebo Carlos Moya.

Na druhé straně kurtu stál sedmadvacetiletý Alexander Zverev, který se opět nedokázal prosadit v boji o první grandslamový titul. Zverev měl své šance, ale nakonec musel uznat nadřazenost mladšího soupeře.

Samotné finále bylo plné emocí a dramatických momentů. Oběma hráčům se podařilo prolomit servis soupeře a každý set byl bojem o každý míč. Alcaraz si ve čtvrtém setu vypracoval náskok a dokázal si udržet chladnou hlavu i přes bolest v noze.

V rozhodujícím setu Alcaraz opět ukázal svou sílu a odhodlání. S brzkým brejkem si zajistil vedení a poté dokázal odvrátit několik brejkbolů soupeře. Nakonec slavil vítězství a získal prestižní titul na Roland Garros.

Za své vítězství obdrží Alcaraz prémii ve výši 2,4 milionu eur, zatímco poražený finalista Zverev dostane poloviční částku. Celková dotace turnaje činila 53,5 milionu eur.

Carlos Alcaraz tak potvrdil svůj talent a ukázal, že je novou hvězdou světového tenisu. Jeho vítězství na Roland Garros je jen začátkem jeho slibné kariéry a fanoušci se mohou těšit na další skvělé výkony od mladého španělského tenisty.