Tamberiho rekordní skok a kontroverzní reakce s pružinami v botě

Tamberiho rekordní skok a kontroverzní reakce s pružinami v botě

Vrcholem byl Tamberiho poslední úspěšný skok v soutěži, kterým zdolal laťku ve výšce 237 centimetrů. Nový rekord evropského šampionátu spustil bouřlivou salvu oslav.

Jenže co to? Dvaatřicetiletý výškař odkulhal z doskočiště a s bolestivou grimasou dobelhal k tašce s věcmi. Nadšení diváků se najednou mění v obavy. Takhle nešťastně se zranit? Fanoušci se drží za hlavu, fanynky schovávají tváře do dlaní.

Tamberi je dostal, kam chtěl. Nepozorovaně vytahuje přichystanou tretru a už s úsměvem z ní před kamerami vysypává pružinky.

Fanoušci na tribunách už zase jásají, Tamberi ze sebe serve modrý dres a ještě více publikum hecuje. Objímá se s lidmi v prvních řadách, kolem něj je okamžitě houf fotografů.

Pořadatelé pak mají co dělat, aby rozvášněného Tamberiho uklidnili a vyklidili dráhu, neboť ke svému poslednímu závodu na 1500 metrů mezitím vyrazili desetibojaři, aby uzavřeli dvoudenní martýrium.

V sektoru trojskokanů zase Španěl Alejandro Díaz Fortun předvedl třetí nejdelší výkon v dějinách disciplíny – 18 metrů a 18 centimetrů. I tohle ovšem zůstává ve stínu Tamberiho ztřeštěné show.

Na výškách 234 a 237 centimetrů zůstával Ital v závodě už jako jediný, přesto se nechal domácím kotlem vyburcovat k úspěšným skokům. Třetí triumf na evropském šampionátu v kariéře pak běžel oslavit dokonce do lóže za italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

Italský deník Gazzetta dello Sport přirovnal Tamberiho k legendárnímu motocyklistovi Valentinu Rossimu. „Má stejný hlad po vítězství a stejnou schopnost okouzlit daleko za hranicemi své disciplíny,“ napsal.

Tamberi je díky svému vystupování známý a oblíbený už dlouhé roky. Dokáže rozsvítit každý závod – od menších halových mítinků v Třinci nebo v Hustopečích, kde ho dobře znají, až po olympijský stadion.

Navíc je extrémně úspěšný. Ke třem evropským titulům venku má jeden kontinentální i z haly. Vloni se stal mistrem světa, ve sbírce má také zlato a bronz ze světových šampionátů v hale. A na olympiádě v Tokiu se o první místo podělil s Katařanem Mutazem Essou Baršimem.

„Pomalu by si mohl otevřít zlatnictví,“ glosovala Gazzetta dello Sport.

„Je škoda, že Italové fandí jen svým. Mně se nepodařilo je získat,“ říkal po závodě český výškař Jan Štefela, který skončil s výkonem 226 centimetrů pátý. „Ale Tamberi to s lidmi umí, dělá na sektoru nepořádek,“ smál se.

Na sociálních sítích se zase objevovaly názory, že současná atletika potřebuje takového baviče jako sůl. „To bylo tak divoké, tak italské, tak emocionální a skvělé,“ rozplývala se třeba česká triatlonistka Tereza Zimovjanová.

„Dneska tady byla atmosféra jako na fotbale,“ chválila bývalá atletka Denisa Helceletová, na ME vystupující jako expertka České televize.

Tamberimu přitom závod zprvu nevycházel podle představ. Opravoval už na výšce 226, o tři centimetry výše se zachránil až na třetí pokus. Při rozbězích do sektoru se potýkal s běžkyněmi závodu na 10 kilometrů, kvůli kterým měl věčně zablokovanou dráhu.

I tak nakonec fanouškům doručil nezapomenutelný zážitek.

Vtípkem s fingovaným zraněním je vystrašil i z toho důvodu, že vinou zdravotních problémů před lety přišel o olympiádu v Riu a pak se nad jeho kariérou vznášely otazníky.

To pro letošní olympiádu dostal spolu se šermířkou Ariannou Errigovou roli italského vlajkonoše a ve výškařském sektoru zaútočí na obhajobu první příčky. Pokud v Paříži uspěje, stane se prvním mužem se dvěma zlaty v historii olympijské výšky.

Italský výškař Gianmarco Tamberi nedávno překonal rekord evropského šampionátu skokem na výšku 237 centimetrů. Jeho vystoupení však bylo plné překvapení a zábavy pro diváky. Po úspěšném skoku se totiž rozhodl fingovat zranění a následně vytáhl pružiny z boty, což vyvolalo smích a nadšení mezi fanoušky.

Tamberi je známý svým charismatickým a zábavným stylem, který ho dělá oblíbeným nejen u fanoušků atletiky, ale i veřejnosti obecně. Dokázal rozveselit tribuny a vyvolat bouřlivé ovace svými vystoupeními na různých soutěžích po celém světě.

Navíc je Tamberi extrémně úspěšný sportovec s mnoha tituly a medailemi z evropských i světových šampionátů. Jeho schopnost okouzlit publikum a přinést do sportu zábavu ho staví do role jedné z nejvýraznějších osobností atletiky.

Tamberi se chystá na letní olympijské hry v Paříži, kde bude hájit své prvenství a pokusí se stát prvním mužem v historii olympijské výšky s dvěma zlatými medailemi. Jeho charismatický styl a schopnost bavit diváky ho činí jedním z nejoblíbenějších atletů současnosti.