Poláci bojovali a nakonec porazili Nizozemce získáním tří bodů

Poláci bojovali a nakonec porazili Nizozemce získáním tří bodů

Ve druhém utkání „déčka“ se v pondělí od 21:00 v Düsseldorfu utkají Rakousko s Francií.

Nizozemci s Polskem neprohráli od roku 1979 třináct zápasů v řadě, ale v utkání s outsiderem skupiny museli otáčet nepříznivý vývoj. Poláci se dostali na turnaj až díky penaltovém rozstřelu v baráži s Walesem, ale pod novým trenérem Michalem Probierzem od loňského září do dneška neprohráli ani jeden z osmi zápasů.

Při premiéře na Euru jim chyběla největší hvězda. Majitel Zlatého míče z roku 2021 a autor 82 branek v reprezentaci Lewandowski si v generálce na Euro přivodil svalové zranění, ale Buksa ho dobře nahradil, přestože měl před turnajem na kontě jen šest branek. Nizozemci však stupňovali tlak, vypálili 21 střel a připsali si první tři body. V závěru měl soupeř blízko k vyrovnání, ale brankář Verbruggen svůj tým několikrát podržel.

Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu:

Skupina D:

Hamburk: Polsko – Nizozemsko 1:2 (1:1)

Branky: 16. Buksa – 29. Gakpo, 83. Weghorst. Rozhodčí: Dias – Soares, Ribeiro – Martins (video, všichni Portug.). ŽK: Veerman (Niz.). Diváci: 49.000.

Sestavy:

Polsko: Szczesny – Bednarek, Salamon (87. Bereszyňski), Kiwior – Frankowski, Zieliňski (77. Piotrowski), Romanczuk (55. Slisz), Zalewski – Urbaňski (55. Šwiderski), S. Szymaňski (46. Moder) – Buksa. Trenér: Probierz.

Nizozemsko: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké (87. Van de Ven) – Schouten, Reijnders, Veerman (62. Wijnaldum) – Simons (62. Malen), Depay (81. Frimpong), Gakpo (81. Weghorst). Trenér: Koeman.

Ve druhém zápase skupiny D na Mistrovství Evropy ve fotbale se střetli Polsko a Nizozemsko. Nizozemci, kteří neprohráli s Poláky od roku 1979, se museli v tomto utkání hodně snažit, aby získali tři body. Poláci, kteří se dostali na turnaj díky penaltovému rozstřelu v baráži s Walesem, pod novým trenérem Michalem Probierzem neprohráli ani jeden z osmi zápasů od loňského září.

Před začátkem Eura Polákům chyběla jejich největší hvězda Robert Lewandowski, který si před turnajem přivodil svalové zranění. Nicméně mladý útočník Buksa ho dobře nahradil a i přes jeho šest branek před turnajem, se mu dařilo držet krok s Nizozemci. Ti však neustále stupňovali tlak a nakonec si připsali vítězství 2:1. V závěru měl soupeř blízko k vyrovnání, ale brankář Verbruggen několikrát podržel svůj tým.

V dalším zápase skupiny D se večer od 21:00 v Düsseldorfu utkají Rakousko s Francií. Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu tak nabízí napínavé a vyrovnané zápasy, které určitě stojí za sledování.