Outsider překvapil všemi svými pohádkovými kvalitami v draftu a získal si sympatie Čechů.

Outsider překvapil všemi svými pohádkovými kvalitami v draftu a získal si sympatie Čechů.

Norové v Praze neoslnili, sestup odvrátili až ve svém závěrečném vystoupení. Ukázali ale potenciál do budoucna, v rámci Evropy přivezli suverénně nejmladší výběr, věkovým průměrem zůstal hluboko pod 26 lety.

Nejlepším střelcem týmu se díky třem trefám stal 18letý forvard Michael Brandsegg-Nygard, o kterém se už měsíce před šampionátem hovořilo jako o největší norské naději v historii. Alespoň perspektivou draftu NHL.

Kluby slavné soutěže si doteď rozebraly pouze 23 Norů, nejvýše skončil útočník Marius Holtet, jehož si Dallas v roce 2002 zamluvil ve druhém kole na celkovém 42. místě.

Brandsegg-Nygard by měl jít na řadu už v prvním, nejsledovanějším kole. Historický okamžik je blizoučko. 

Praha však naplno odhalila ještě jednu norskou supernaději – 18letého obránce Stiana Solberga.

Ještě na začátku kalendářního roku, v době, kdy se oslavoval Brandsegg-Nygard, Solberg v žádném draftovém žebříčku nefiguroval. Teď se zpravidla objevuje v prvním kole, někdy i hodně vysoko.

V průběhu sezony mu uškodilo, že nastupoval v zapadlé norské lize, která skauty moc netáhne. 

V play off ale patřil k celkově nejproduktivnějším obráncům a posléze podepsal smlouvu s Färjestadem, jedním z dlouhodobě nejlepších švédských klubů.

Na květnovém MS už byl Solberg nepřehlédnutelný. Na rozdíl od většiny mančaftu neskončil v hodnocení +/- v záporu a s icetimem 22:44 byl vůbec nejvytěžovanějším Norem. V 18 letech!

Hodně potrápil domácí Čechy – zápisem 1+1 režíroval překvapivé vedení 3:1, byť nakonec kousal porážku 3:6. Gól vstřelil také Kanadě.

„Odehrál fantastický šampionát, hodně v mých očích povýšil,“ rozplýval se nedávno skaut Corey Pronman z online deníku The Athletic.

„Samozřejmě nechcete přeceňovat dvoutýdenní turnaj, ale když jsem se vrátil k jeho výkonům na dalších mezinárodních akcích, viděl jsem dost podobností. Je to superdůrazný 188centimetrový bek, který dobře bruslí,“ doplnil.

Ve svém draftovém žebříčku ho zařadil na 12. příčku, o tři místa před Adama Jiříčka, největší českou naději v nadcházející dražbě talentů.

„Díky kombinaci fyzických parametrů, pohyblivosti a soutěživosti je to velmi dobrý zadák. Hraje na hraně, vyhrává hodně soubojů. Směrem dopředu dokáže vést puk a má docela šikovné ruce. Neřekl bych, že si s kotoučem rozumí prvotřídně, ale během sezony jsem na něj v tomto ohledu změnil názor. Rozehrát dokáže a ukazuje dost na to, aby se o něm s ohledem na úžasnou defenzivní práci dalo mluvit jako o potenciálním bekovi do prvních dvou obranných párů,“ zhodnotil Pronman norskou naději.

Typově ji srovnal s obráncem Montrealu Kaidenem Guhlem, jenž na uplynulém mistrovství světa reprezentoval Kanadu.

Norsko, které dosud nemělo jediného hokejistu v prvním kole draftu NHL, tak letos zřejmě dosáhne hned na dva. To Česko má pomyslnou jistotu jen u Jiříčka, byť šanci mají i další v čele s objevem Dominikem Badinkou.

Norští hokejisté se letos na Mistrovství světa v Praze nejenom neoslnili, ale dokázali i odvrátit sestup a skončit na solidním místě. S sebou přivezli nejmladší výběr hráčů v rámci Evropy, jejichž průměrný věk byl pod 26 lety.

Nejlepším střelcem týmu se stal 18letý Michael Brandsegg-Nygard, který se již dlouho před šampionátem těšil pověsti norské naděje a potenciálního draftovaného hráče NHL. Kluby NHL si dosud vybraly pouze 23 norských hráčů, nejvýše byl draftován Marius Holtet v roce 2002 ve druhém kole.

Brandsegg-Nygard má velkou šanci být draftován již v prvním kole. Další norskou nadějí, která se ukázala být velmi slibná, je 18letý obránce Stian Solberg. I když na začátku roku nebyl ve výběru draftu NHL, jeho výkony na Mistrovství světa a následně ve švédském klubu Färjestad ho dostaly do pozornosti skautů.

Solberg na Mistrovství světa ukázal svůj talent a potenciál, což ho zařadilo mezi jedny z nejlepších hráčů týmu. Skaut Corey Pronman ho dokonce zařadil na 12. místo ve svém draftovém žebříčku, těsně před českou naději Adamem Jiříčkem.

Solberg je fyzicky silným a soutěživým obráncem, který dokáže dobře bruslit a vést puk dopředu. Jeho defenzivní práce je skvělá a má potenciál hrát v prvních dvou obranných párech. Jeho styl hry je srovnáván s obráncem Montrealu Kaidenem Guhlem.

Norsko letos pravděpodobně dosáhne na dva draftované hráče NHL, což je historický úspěch pro norský hokej. Česká republika má jistotu pouze u Jiříčka, ale šanci na draftování mají i další hráči, jako je Dominik Bajdák.