Bývalý slávista tvrdí, že pro Gruzii je euro otázkou cti, zatímco proti Česku budeme držet nulu.

Bývalý slávista tvrdí, že pro Gruzii je euro otázkou cti, zatímco proti Česku budeme držet nulu.

„Česko má velmi silný výběr a pro nás to bude opravdu těžký zápas. Ale zároveň si rozhodně myslím, že můžeme uspět,“ odpovídá třiatřicetiletý Kenija na dotaz Aktuálně.cz.

„Musíme hrát trpělivě a čekat na protiútoky. Budeme se snažit co nejdéle držet vzadu nulu,“ pokračuje fotbalista, který odehrál za Slavii celkem 31 ligových zápasů v letech 2014 až 2017.

Někteří fanoušci si možná vzpomenou na jeho krásný gól z přímého kopu a technické finesy, ovšem při zisku mistrovského titulu v sezoně 2016/17 odehrál jediné utkání. Keniju brzdila chronická zranění.

„Mám to tak celou kariéru, neskutečně mě to štve. Skoro na každém angažmá mě tohle zpomalilo,“ povídá hráč, který ještě před pražskou štací zaznamenal třeba 11 bundesligových zápasů v dresu Schalke.

„Jinak jsem si ale období v Praze opravdu užil. Když dám zranění stranou, byly to moc pěkné časy a zážitky,“ dodává majitel 29 startů za gruzínskou reprezentaci.

V období, kdy oblékal dres národního týmu, neexistovala Liga národů a pro Gruzii bylo takřka nemožné kvalifikovat se na mistrovství Evropy či na světový šampionát. Proto si nyní Kenija účast krajanů na finálovém turnaji jako fanoušek mimořádně užívá.

„Je to obrovský krok pro naši zemi, nejen sportovně, ale i politicky nebo ekonomicky. Chceme ukázat, že něco umíme, je to pro nás taková otázka cti,“ podotýká Kenija.

„Obléknout národní dres byl pro mě vždy vrcholný okamžik. Jsem teď na kluky moc pyšný. Jsme fotbalová země a myslím, že v reprezentaci máme neskutečného týmového ducha,“ doplňuje záložník.

Gruzie, kterou v Německu vedou neapolský ofenzivní záložník Chviča Kvaracchelija nebo brankář Valencie Giorgi Mamardašvili, v úvodním utkání podlehla Turecku 1:3, ale po velmi zajímavém výkonu.

„Bylo to dost vyhrocené utkání,“ usmívá se Kenija. „Při sledování zápasu jsem se bavil, s trochou štěstí jsme mohli získat bod,“ říká. Ani Češi proti Portugalsku nebodovali, a tak by další porážka znamenala pro oba téměř jistotu vyřazení.

Kenija potkal ve Slavii tři členy současné české reprezentace – Tomáše Součka, Antonína Baráka a Jana Kuchtu. Vesměs jako nadějné mladíky.

„Bohužel už nejsem s žádným z nich v kontaktu. Ale byli to fajn kluci a sleduju jejich kariéry, jsou to skvělí fotbalisté,“ uznává rodák z Tbilisi.

Po odchodu ze Slavie před sedmi lety hrál v Gruzii a Lucembursku, než se vrátil do Německa, kde se potom až dodnes usadil. V uplynulé sezoně coby hrající trenér postoupil s mužstvem KFC Uerdingen 05 do čtvrté nejvyšší německé soutěže.

„Jenže skončila mi smlouva a situace klubu doopravdy není jednoduchá. Proto ještě nevím, jak to se mnou bude vypadat dál,“ informuje Kenija.

Za fotbalem dojíždí z Gelsenkirchenu, kde bydlí a kde budou Gruzínci na Euru hrát svůj poslední zápas ve skupině s Portugalci. „To si rozhodně nenechám ujít,“ ubezpečuje bývalý slávista.

Zápas proti Česku odehraje reprezentace jeho země dnes od 15 hodin v Hamburku a on-line přenos můžete sledovat na webu Aktuálně.cz.

Podívejte se na rozhovor s Tomášem Ujfalušim:

Gruzie je jednou z týmů, které se účastní letošního fotbalového mistrovství Evropy a pro své hráče je účast na turnaji otázkou cti. Jedním z bývalých hráčů, který se na turnaji neúčastní, ale stále sleduje dění kolem něj, je třiatřicetiletý Kenija.

Kenija, který hrál za českou Slavii v letech 2014 až 2017, si pamatuje své časy v Praze jako velmi příjemné. I když ho trápila chronická zranění, vzpomíná na krásné okamžiky a zážitky. Před svým příchodem do Prahy hrál také v německé Bundeslize za Schalke.

V současnosti Kenija žije v Německu a sleduje výkony gruzínské reprezentace na Euru s velkým zájmem. Gruzie sice prohrála své první zápasy na turnaji, ale podle Keniji podala zajímavé výkony a bojovala až do konce. Pro Gruzii je účast na Euru obrovským krokem vpřed, nejen sportovně, ale i politicky a ekonomicky.

Kenija si váží možnosti reprezentovat svou zemi a nosit národní dres. Má rád týmový duch, který panuje v gruzínské reprezentaci, a věří, že hráči udělají vše pro to, aby ukázali své schopnosti na mezinárodní scéně.

I když Kenija už není v kontaktu s bývalými spoluhráči ze Slavie, jako jsou Tomáš Souček, Antonín Barák nebo Jan Kuchta, sleduje jejich kariéry a přeje jim jen to nejlepší. Po odchodu ze Slavie hrál v Gruzii a Lucembursku, než se vrátil do Německa, kde momentálně působí jako hráč-trenér.

Kenija plánuje sledovat zápas gruzínské reprezentace proti Česku, který se odehraje dnes od 15 hodin v Hamburku. Tento zápas bude pro oba týmy důležitý, protože poražený tým bude mít velké potíže postoupit do další fáze turnaje. Online přenos zápasu můžete sledovat na webu Aktuálně.cz.

Pro Keniju je účast Gruzie na Euru otázkou cti a on se těší, že bude moci podpořit svůj tým a sledovat jejich výkony na turnaji.