Matematický postup: Češi čelí obtížím, ale i malé množství může být dostačující. Rozpis poskytuje výhodu.

Matematický postup: Češi čelí obtížím, ale i malé množství může být dostačující. Rozpis poskytuje výhodu.

Proti favorizovanému Portugalsku nečekaně vedli a ještě v nastavení drželi nerozhodný stav. Nakonec ale po prohře 1:2 zůstali bez bodu.

Na papírově slabší Gruzii vlétli, jenže navzdory spršce šancí uhráli jen remízu 1:1.

To znamená, že momentálně nemají nic jistého, ani třetí místo, a k postupu do osmifinále ještě potřebují bodovat.

Pokud Portugalsko potvrdí roli superfavorita a vyhraje i zbylé dva zápasy ve skupině, Čechům se otevře cesta ke druhému místu ve skupině, musejí ale Turecko bezpodmínečně porazit.

První dva týmy každé ze šesti skupin postupují do vyřazovací části automaticky. 

Dál jdou ale také nejlepší čtyři mužstva ze třetích míst. Tady se situace komplikuje.

Na minulých dvou Eurech, kde se hrálo stejným systémem s 24 reprezentacemi místo dřívějších 16, platilo, že čtyři body vždy zajistily postup, ať už ze druhého, nebo třetí místa.

Někdy stačily i tři body, ale bylo třeba mít slušný poměr vstřelených a obdržených branek. Nejhorším postupujícím týmem byla Ukrajina se třemi body a záporným skóre 4:5 na Euru 2020.

Momentálně ale není vyloučené, že Čechům můžou stačit i dva body, tedy remíza proti Turecku.

Navíc nejde o žádné sci-fi. Stačí například, když Skotsko remizuje s Maďarskem a Chorvatsko s Itálií, přičemž Albánie podlehne Španělsku.

Naději dává i skupina C, kde dvoubodové Slovince čeká Anglie a jednobodové Srby Dánsko. To na třetí nejlepší tým z „déčka“ a „éčka“ dva bodíky už jistě stačit nebudou.

Češi mají výhodu, že hrají v „efku“, takže podle rozpisu půjdou na Turky ve středu ve 21:00, tedy poté, co bude ve všech ostatních skupinách rozhodnuto.

Budou tedy vědět, kolik bodů proti Turecku potřebují, čemuž mohou uzpůsobit taktiku.

Čeští fotbalisté se nacházejí v obtížné situaci na letošním Euru. Po prohře s favorizovaným Portugalskem a remíze s Gruzií potřebují bodovat v dalších zápasech, aby si zajistili postup do osmifinále.

Systém postupu na letošním Euru je náročný, neboť kromě prvních dvou týmů ze skupin postupují i čtyři nejlepší týmy ze třetích míst. Na minulých dvou Eurech stačily čtyři body k postupu, ale tentokrát by mohly být dostačující i dva body, pokud se výsledky ostatních zápasů ustálí ve prospěch českého týmu.

Češi mají výhodu v tom, že svůj poslední zápas odehrají až ve středu večer, což jim umožní znát výsledky ostatních skupin a podle toho přizpůsobit svou taktiku.

Nic není ztraceno a český tým má stále šanci postoupit, ale bude muset podat maximální výkon a zvládnout zbývající zápasy s chladnou hlavou. Bude zajímavé sledovat, jak se situace vyvine a jestli se Češi dokážou probojovat do další fáze turnaje.