Hráč Toronta obdržel 80zápasový trest po jediném utkání, ale slibuje návrat.

Hráč Toronta obdržel 80zápasový trest po jediném utkání, ale slibuje návrat.

Dvaadvacetiletý hráč Toronta přijde o 80 zápasů kvůli pozitivnímu testu na klomifen.

Tento přípravek slouží k léčbě neplodnosti u žen a mužům pomáhá ke zvýšení hladiny testosteronu.

Martínez se v prohlášení omluvil kanadskému klubu i jeho fanouškům. „Dva roky se snažíme s přítelkyní založit rodinu,“ vysvětloval.

„Před sezonou jsme navštívili reprodukční kliniku v Dominikánské republice a po laboratorních testech nám předepsali léčbu včetně léku, který bohužel obsahuje zakázaný klomifen,“ líčil rodák ze Santo Dominga.

S tím, jaké kroky podnikají, se nikomu nesvěřili. „Chtěli jsme tu věc udržet v soukromí, dokonce i v rámci rodiny, a věřili jsme lékaři, který nás ujistil, že tato léčba nezahrnuje prostředky na zvýšení výkonu,“ prohlásil Martínez.

„Byla chyba, že jsem to neřekl týmu ani hráčské asociaci. Přijímám plnou odpovědnost a trest beru,“ uznal baseballista.

Smlouvu s Torontem podepsal už v roce 2018, ale šanci v MLB dostal poprvé v pátečním zápase v Clevelandu. „Poučím se z toho a v září se na hřiště vrátím,“ slíbil Martínez.

Přijde zhruba o polovinu mzdy. S Blue Jays má smlouvu s minimálním platem 740.000 dolarů (v přepočtu asi 17 milionů korun) při působení v MLB a 120.000 dolarů (2,8 milionu korun) v nižší soutěži.

V letošním roce je už osmým hráčem v lize, který dostal trest za doping.

Dvaadvacetiletý hráč Toronta, který odehrál pouze jediné utkání, bude muset vynechat dalších 80 zápasů kvůli pozitivnímu testu na látku zvanou klomifen. Tato látka je obvykle využívána k léčbě neplodnosti u žen a mužů a pomáhá zvýšit hladinu testosteronu.

Hráč jménem Martínez se ve svém prohlášení omluvil kanadskému klubu i jeho fanouškům. Vysvětlil, že se snažil s přítelkyní založit rodinu a navštívili reprodukční kliniku v Dominikánské republice, kde jim byla předepsána léčba včetně zakázané látky klomifenu.

Martínez uznal chybu, že neinformoval tým ani hráčskou asociaci o své léčbě. Přijímá plnou odpovědnost za své jednání a bere na sebe trest. Přesto slibuje, že se poučí z této situace a vrátí se na hřiště ještě silnější.

Tento incident bude mít také finanční dopady na Martíneze, který přijde zhruba o polovinu své mzdy. Smlouvu s Torontem podepsal v roce 2018 a měl minimální plat ve výši 740 000 dolarů při působení v MLB a 120 000 dolarů v nižší soutěži.

Martínez se také stal osmým hráčem v letošní sezóně, který obdržel trest za užití zakázaných látek. Tento případ znovu poukazuje na důležitost dodržování pravidel anti-dopingových testů v profesionálním sportu.