Sudí Makkelie se stal hlavním nepřítelem, který rozčílil jak Chorvaty, tak srbského komentátora.

Sudí Makkelie se stal hlavním nepřítelem, který rozčílil jak Chorvaty, tak srbského komentátora.

Jeho jméno si moc dobře pamatují třeba v Dánsku. Byl to právě nizozemský rozhodčí Danny Makkelie, který v semifinále Eura 2021 zařídil postup Angličanů díky vymyšlené penaltě v prodloužení, která vešla do historie pod názvem „Sterling dive“, tedy Sterlingův skok.

Nyní Makkelieho zase proklínají v Chorvatsku. Pokud plánoval prázdninovou cestu k moři, jednu destinaci si nizozemský sudí může škrtnout – po utkání s Itálií se v zemi červenobílé šachovnice stal největším padouchem. „Ukradl nám naše sny,“ nese se celou zemí.

Nakvašené Chorvaty ale popudil i komentář srbského komentátora. Ten popisoval klíčové okamžiky zápasu s očividně odlišnými emocemi. Zatímco vedoucí gól Luky Modriče zaznamenal zvýšeným hlasem, při úspěšném zákroku Donnarummy proti chorvatské penaltě i při vyrovnávacím gólu nadšené křičel do mikrofonu. 

Na jeho komentář po gólu Chorvatska se můžete podívat ZDE, na vyrovnání Italů ZDE.

V jeho případě se Chorvaté ale moc divit nemusejí. Srbové si mohli vyrovnání Italů přát jen čistě ze sportovních důvodů – pokud by po dnešních zápasech jejich tým skončil se dvěma body na třetím místě, mohl by právě na jejich úkor postoupit.

A za druhé už dříve během šampionátu probublala ven nacionalistická nevraživost – to když během zápasu Albánie s Chorvatskem měli fanoušci obou táborů skandovat „Zabij, zabij, zabij Srba.“ Na to konto Srbové dokonce vyhrožovali předčasným koncem na letošním Euru.

Danny Makkelie se tedy stal nepřítelem číslo jedna pro Chorvaty po svém kontroverzním rozhodnutí ve čtvrtfinále Eura 2021. Jeho vymyšlená penalta pro Anglii v prodloužení zápasu proti Dánsku vyvolala vlnu nevole a kritiky. Toto rozhodnutí bylo pojmenováno jako „Sterling dive“ podle hráče Raheema Sterlinga, který se údajně příliš snadno zhroutil v pokutovém území.

Po nedávném zápase s Itálií se však nizozemský sudí stal terčem kritiky i v Chorvatsku. Fanoušci a média ho obviňují, že jim „ukradl sny“ tím, že neuznal gól jejich týmu. Tato situace vyvolala silné emoce a někteří dokonce tvrdí, že Makkelie je největším padouchem v zemi.

Navíc se nizozemský sudí dostal do středu pozornosti i díky srbskému komentátorovi, který reagoval na klíčové momenty zápasu s velkými emocemi. Jeho nadšení při gólu Luky Modriće a zklamání při zákroku Donnarummy proti chorvatské penaltě bylo velmi patrné. Komentáře tohoto komentátora se staly virálními a ukazují, jak vášnivě může být fotbalový zápas sledován.

Je důležité si uvědomit, že emoce ve sportu jsou běžné a mohou vést k různým reakcím. V tomto konkrétním případě se zdá, že kontroverze kolem rozhodnutí Dannyho Makkelieho vyvolaly silné reakce nejen u fanoušků, ale i u komentátorů a médií. Je důležité zachovat sportovní fair play a respektovat rozhodnutí rozhodčích, i když se nám nemusí líbit.