Gruzínci obdrželi čtvrt miliardy od boháče.

Gruzínci obdrželi čtvrt miliardy od boháče.

Bývalý premiér, zakladatel vládnoucí strany Gruzínský sen a její čestný předseda slíbil týmu stejný obnos i za případný úspěch v osmifinále proti Španělsku. Informovala o tom agentura Reuters.

Ivanišvili dle prohlášení své strany pogratuloval týmu k „historickému vítězství a splněnému snu“. Učinil tak jen pár týdnů poté, co v zemi proběhly demonstrace desetitisíců lidí proti kontroverznímu zákonu o zahraničním vlivu.

Ten schválil koncem května parlament, podle kritiků je inspirovaný Ruskem a představuje omezení svobody slova a tisku i překážku na cestě do Evropské unie. Unijní diplomacie již dříve uvedla, že norma je v rozporu se základními zásadami a hodnotami EU.

Osmašedesátiletý Ivanišvili zbohatl v 90. letech v Rusku a s odhadovaným majetkem ve výši 4,9 miliardy dolarů (114 miliard korun) je pokládaný za nejbohatšího muže v Gruzii. Gruzínský sen v roce 2012 porazil uskupení prozápadního prezidenta Michaila Saakašviliho.

Kritici obviňují vládnoucí stranu z autoritářských sklonů a přílišné blízkosti k Rusku. Podle průzkumů veřejného mínění zůstává nejoblíbenějším uskupením v zemi, i když její popularita od posledních voleb v roce 2020 zeslábla.

Bývalý premiér Gruzie a zakladatel vládnoucí strany Gruzínský sen, Bidzina Ivanishvili, nedávno slíbil čtvrt miliardy dolarů týmu Gruzie za jejich úspěch v osmifinále fotbalového turnaje proti Španělsku. Tato štědrá odměna přišla po historickém vítězství týmu a splnění snu mnoha fanoušků.

Ivanishvili, který zbohatl v 90. letech v Rusku a je považován za nejbohatšího muže v Gruzii s majetkem přesahujícím 4,9 miliardy dolarů, pogratuloval týmu k jejich úspěchu a nazval ho historickým. Toto gesto přišlo v době, kdy v zemi probíhaly masové demonstrace proti kontroverznímu zákonu o zahraničním vlivu, který mnozí považují za omezování svobody slova a tisku.

Gruzínský sen, který porazil prozápadního prezidenta Michaila Saakašviliho v roce 2012, čelí kritice kvůli autoritářským sklonům a blízkosti k Rusku. I přes pokles popularity od posledních voleb v roce 2020 zůstává stále jedním z nejoblíbenějších politických uskupení v zemi.

Unijní diplomacie již dříve vyjádřila obavy ohledně zákona o zahraničním vlivu a označila ho za neslučitelný se základními hodnotami EU. Kritici tvrdí, že tento zákon je inspirován Ruskem a představuje hrozbu pro cestu Gruzie do Evropské unie.

Ivanishvili svou štědrostí a podporou fotbalového týmu ukázal, že i bohatí podnikatelé mohou být vášnivými fanoušky sportu a podporovat svou zemi v důležitých chvílích. Jeho gesto také ukazuje, že politické elity by měly být spojeny s obyčejnými lidmi a jejich vášní, jako je například fotbal, který dokáže sjednotit celou zemi.