Démon Costa zachránil Ronalda před porážkou, Portugalsko porazilo outsidera až v rozstřelu.

Démon Costa zachránil Ronalda před porážkou, Portugalsko porazilo outsidera až v rozstřelu.

Oba týmy se potkaly v březnové přípravě a Slovinci vyhráli v Lublani 2:0. Tentokrát proti naprosto bezradnému soupeři výborně bránili a navázali na tři remízy, při nichž ve skupině jen dvakrát inkasovali.

Sám Ronaldo na jejich branku vyslal sedm střel, ale v zakončení mu chyběla přesnost, nebo mu stál v cestě brankář Oblak, který zneškodnil i jeho pokutový kop ve 105. minutě.

V závěru prodloužení Portugalce zachránil před vyřazením brankář Costa při Šeškově sólu a znovu pak zazářil při penaltách.

Při nich Ronaldo už nezaváhal a otevřel mistrům Evropy z roku 2016 dveře do čtvrtfinále.

Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu – osmifinále:

Portugalsko – Slovinsko 0:0 po prodl., na pen. 3:0

Penalty proměnili: Ronaldo, Fernandes, B. Silva (všichni Portug.). Neproměnili: Iličič, Balkovec, Verbič (všichni Slovin.). Rozhodčí: Orsato – Carbone, Giallatini – Irrati (video, všichni It.). ŽK: Martínez (trenér) – Drkušič, Karničnik, Gorenc Stankovič, Bijol, Balkovec. ČK: 105. Kek (trenér). Diváci: 46.576. Hráno ve Frankfurtu nad Mohanem.

Portugalsko: Costa – Cancelo (117. Semedo), Dias, Pepe (118. R. Neves), Mendes – Fernandes, Palhinha, Vitinha (65. Jota) – B. Silva, Ronaldo, Leao (76. Conceicao). Trenér: Martínez.

Slovinsko: Oblak – Karničnik, Drkušič, Bijol, Balkovec – Stojanovič (86. Verbič), Elšnik (106. Iličič), Gnezda Čerin, Mlakar (74. Gorenc Stankovič) – Šporar (74. Celar), Šeško. Trenér: Kek.

Portugalsko a Slovinsko se nedávno střetly ve vyřazovacím zápase Mistrovství Evropy ve fotbale. Po bezbrankové remíze v základní hrací době a prodloužení musely oba týmy rozhodnout o postupu prostřednictvím penaltového rozstřelu. Portugalsko nakonec zvítězilo 3:0 a postoupilo do čtvrtfinále.

Slovinsko se v průběhu zápasu ukázalo jako velmi dobře bránící tým, který dokázal držet krok s favorizovanými Portugalci. Brankář Jan Oblak byl jedním z hlavních hráčů slovinského týmu a několikrát výbornými zákroky podržel svůj tým. Na druhé straně Cristiano Ronaldo, kapitán portugalského týmu, se snažil prosadit, ale nedařilo se mu překonat slovinskou obranu.

V samotném závěru prodloužení se zdálo, že Slovinci dokážou vyřadit Portugalsko, ale brankář Anthony Lopes, známý jako Démon Costa, zachránil svůj tým před vyřazením. V penaltovém rozstřelu pak Cristiano Ronaldo proměnil svůj pokutový kop a otevřel dveře Portugalsku do další fáze turnaje.

Celkově byl zápas mezi Portugalskem a Slovinskem napínavým a dramatickým střetnutím, které nakonec skončilo vítězstvím Portugalců. Ti se tak mohou těšit na další souboje na Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu.