Slavný trenér vyřadil Brazílii a prohlásil, že fotbal umírá a stává se stále méně atraktivním.

Slavný trenér vyřadil Brazílii a prohlásil, že fotbal umírá a stává se stále méně atraktivním.

S uruguayským týmem se mu daří výborně. Po bezchybném průchodu skupinou amerického kontinentálního šampionátu vyřadili Bielsovi svěřenci ve čtvrtfinále Brazílii 1:0 po penaltách.

Na tiskové konferenci pak 68letý trenér, ve fotbalovém světě známý jako filozof, spustil: „Fotbal je v procesu úpadku. Sice ho sleduje stále více lidí, ale je pořád méně a méně atraktivní.“

„Důraz se klade na byznys, ale to, co z fotbalu udělalo nejlepší hru na světě, se vytrácí. Pokud to nechráníte, jde vám jen o byznys. Fotbal bude v příštích letech méně zábavný, bude méně fotbalistů, kteří si opravdu zaslouží pozornost,“ pokračoval Bielsa.

Kouč, který v minulosti vedl reprezentaci rodné Argentiny, Chile, Bilbaa, Lazio Řím nebo Leeds United, vyjádřil obavu z toho, jak fotbalu škodí dnešní zrychlená doba.

„Fotbal není jen pětiminutový sestřih highlightů. Je to mnohem více, je to součást kultury a forma identifikace,“ zamýšlel se Bielsa.

„Měli bychom ignorovat scénář, který staví na první místo kontroverze, diskuse a obviňování. Stává se to posedlostí, zhoršuje to atmosféru ve fotbale,“ podotkl a ve své řeči zmínil stále výraznější institut videa.

„Fotbalu to ubližuje. Když se hra stává více a více předvídatelnou, ztrácí na své přitažlivosti,“ poznamenal Argentinec.

Video s jeho monologem sdílela na sociální síti X fanouškovská stránka Leedsu zvaná LUFC Worldwide a klip tam zhlédly bezmála čtyři miliony uživatelů. Okamžitě se rozjela debata související s úrovní mistrovství Evropy, které se s Copou América překrývá.

„Od Bielsy je to velmi trefné v době, kdy sledujeme nejhorší Euro naší generace,“ napsal zmíněný účet LUFC Worldwide.

„Je to tak, jak říká. Fotbal dávno prodal svou duši a vše, co teď máme, je globální komercionalizovaný produkt. Chybí mi dřívější fotbal, který byl mnohem více vzrušující,“ napsal uživatel RetroVilla.

Bielsova Uruguay nastoupí v semifinále Copy América v noci ze středy na čtvrtek proti Kolumbii. O den dříve se utkají Argentinci s Kanadou.

Slavný trenér vyřadil Brazílii a spustil: Fotbal umírá, je pořád méně atraktivní

Uruguayský tým pod vedením slavného trenéra Marcela Bielsy si vedl skvěle na letošním americkém kontinentálním šampionátu. Po bezchybném postupu skupinou dokázali Bielsovi svěřenci ve čtvrtfinále vyřadit Brazílii po penaltách v poměru 1:0.

Na tiskové konferenci po zápase pak 68letý trenér, známý v fotbalovém světě jako filozof, prohlásil: „Fotbal je v procesu úpadku. Sice ho sleduje stále více lidí, ale je pořád méně a méně atraktivní.“

Bielsa dále dodal: „Důraz se klade na byznys, ale to, co z fotbalu udělalo nejlepší hru na světě, se vytrácí. Pokud to nechráníte, jde vám jen o byznys. Fotbal bude v příštích letech méně zábavný, bude méně fotbalistů, kteří si opravdu zaslouží pozornost.“

Trenér, který v minulosti vedl reprezentaci Argentiny, Chile, Bilbao, Lazio či Leeds United, vyjádřil obavu z toho, jak fotbalu škodí dnešní zrychlená doba. „Fotbal není jen pětiminutový sestřih highlightů. Je to mnohem více, je to součástí kultury a forma identifikace,“ uvedl Bielsa.

„Měli bychom ignorovat scény, které staví na první místo kontroverze, diskuse a obviňování. Stává se to posedlostí, zhoršuje to atmosféru ve fotbale,“ podotkl a zmínil stále výraznější institut videa.

„Videu to ubližuje. Když se hra stává více a více předvídatelnou, ztrácí na své přitažlivosti,“ poznamenal Argentinec.

Video s jeho monologem sdílela na sociální síti skupina fanoušků Leedsu nazvaná LUFC Worldwide a klip tam zhlédly bezmála čtyři miliony uživatelů. Okamžitě se rozjela debata související s úrovní mistrovství Evropy, které se s Copou América překrývá.

„Od Bielsy je to velmi trefné v době, kdy sledujeme nejhorší Euro naší generace,“ napsal zmíněný účet LUFC Worldwide.

„Je to tak, jak říká. Fotbal už dávno prodal svou duši a vše, co máme, je globální komercializovaný produkt. Chybí mi dřívější fotbal, který byl mnohem více vzrušující,“ napsal uživatel RetroVilla.

Bielsova Uruguay nastoupí v semifinále Copu América v noci ze středy na čtvrtek proti Kolumbii. O den dříve se utkají Argentinci s Kanadou.