Oyarzabal z Španělska se stává novým evropským králem, Angličané zklamaní.

Oyarzabal z Španělska se stává novým evropským králem, Angličané zklamaní.

Zápas na Olympijském stadionu v Berlíně otevřel gólově ve 47. minutě Nico Williams po asistenci Laminea Yamala, který v sobotu oslavil 17. narozeniny a stal se nejmladším vítězem v historii evropských šampionátů.

V 73. minutě vyrovnal střídající Cole Palmer, utkání o necelou čtvrthodinu později rozhodl jiný příchozí hráč z lavičky Mikel Oyarzabal. V závěru ještě španělský záložník Dani Olmo na brankové čáře hlavičkou zastavil zakončení Marca Guéhiho. „La Roja“ vyhráli na turnaji všech sedm utkání, Anglie poprvé prohrála.

Mistrovství Evropy ve fotbale – finále:

Berlín: Španělsko – Anglie 2:1 (0:0)

Branky: 47. Williams, 86. Oyarzabal – 73. Palmer. Rozhodčí: Letexier – Mugnier, Rahmouni – Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Olmo, Stones – Kane, Watkins.

Španělsko: Simón – Carvajal, Le Normand (83. Nacho), Laporte, Cucurella – Olmo, Rodri (46. Zubimendi), Ruiz – Yamal (89. Merino), Morata (68. Oyarzabal), Williams. Trenér: De la Fuente.

Anglie: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka, Mainoo (70. Palmer), Rice, Shaw – Bellingham, Foden (89. Toney) – Kane (61. Watkins). Trenér: Southgate.

Španělsko porazilo Anglii ve finále Mistrovství Evropy ve fotbale

Ve vysoce očekávaném finálovém zápase Mistrovství Evropy ve fotbale se Španělsko střetlo s Anglií na Olympijském stadionu v Berlíně. Zápas otevřel gólový účet ve 47. minutě Nico Williams po asistenci Laminea Yamala. Yamal se tak stal nejmladším vítězem v historii evropských šampionátů, jelikož oslavil své 17. narozeniny právě v den finále.

Anglie dokázala vyrovnat v 73. minutě díky střídajícímu Cole Palmerovi, ale rozhodující moment přišel v 86. minutě, kdy Mikel Oyarzabal poslal Španělsko do vedení. Závěrečnou pojistku pak přidal Dani Olmo hlavičkou po centru Marca Guéhiho.

Španělsko tak zvítězilo nad Anglií 2:1 a stalo se mistrem Evropy. Tým „La Roja“ vyhrál na turnaji všech sedm zápasů, zatímco Anglie utrpěla svou první porážku. Výsledek finálového zápasu byl 2:1 pro Španělsko.

Sestavy týmů byly následující:
Španělsko: Simón – Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella – Olmo, Rodri, Ruiz – Yamal, Morata, Williams.
Anglie: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka, Mainoo, Rice, Shaw – Bellingham, Foden – Kane.

Rozhodčí zápasu byli Letexier, Mugnier, Rahmouni a Brisard (video). Španělský tým vedl trenér De la Fuente, zatímco anglický tým vedl trenér Southgate.

Španělsko si tak odvezlo titul mistra Evropy ve fotbale a Anglii nezbývá než přijmout porážku a zaměřit se na budoucí turnaje.