Třetí etapu letošní Tour vyhrál Philipsen, jeho africký soupeř havaroval.

Třetí etapu letošní Tour vyhrál Philipsen, jeho africký soupeř havaroval.

Vyrovnal tím bilanci dosud nejúspěšnějšího spurtéra letošního závodu Biniama Girmaye z Eritreji, který dnes 1,5 kilometru před cílem upadl a do finiše tentokrát nezasáhl. Přesto dál vede bodovací soutěž, Philipsen však snížil jeho náskok na 32 bodů.

Rovinatá etapa podle očekávání nepřinesla významné změny v celkovém pořadí. Závod dál vede Slovinec Tadej Pogačar o více než tři minuty před obhájcem titulu Dánem Jonasem Vingegaardem.

Český cyklista Jan Hirt dojel na 138. místě se ztrátou 2:30 minuty na Philipsena. Celkově mu patří 88. pozice s více než tříhodinovým mankem.

Philipsen, kterému rozjel spurt úřadující mistr světa Nizozemec Mathieu van der Poel, předčil Němce Phila Bauhause a Nora Alexandera Kristoffa. „Druhé místo bylo maximum. Philipsen byl dneska jasně lepší,“ řekl Bauhaus televizní stanici ARD.

Šestadvacetiletý Belgičan si připsal devátý etapový vavřín na Tour v kariéře. „Včera ve volném dnu jsem si dobře odpočinul a cítil jsem se fajn. Přijde mi, že moje forma během Tour roste. Proto jsem věřil, že když se vepředu dobře poskládáme, mohlo by to na vítězství vyjít,“ řekl Philipsen v televizním rozhovoru.

Girmayův pád neviděl. „Snad bude v pořádku, protože takhle prohrát si nezaslouží,“ uvedl belgický jezdec po poslední „spurtérské“ etapě. O zeleném dresu nyní rozhodnou sprinterské prémie v úvodních částech horských etap. „Nic není nemožné, ale bude to těžké,“ konstatoval Philipsen, který bodovací soutěž ovládl loni.

Středeční 17. etapa dlouhá 178 km zavede peloton do lyžařského střediska Superdévoluy. V jejím závěru čekají jezdce tři stoupání.

Cyklistický závod Tour de France – 16. etapa Gruissan – Nimes (188,6 km):

1. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 4:11:27, 2. Bauhaus (Něm./Bahrain Victorious), 3. Kristoff (Nor./Uno-X Mobility), 4. Bennett (Ir./Decathlon-AG2R-La Mondiale), 5. Van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike), 6. Ackermann (Něm./Israel-Premier Tech) všichni stejný čas, …138. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -2:30.

Průběžné pořadí:

1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 67:35:56, 2. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) -3:34, 3. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) -5:44, 4. Almeida (Portug./UAE Team Emirates) -10:54, 5. Landa (Šp./Soudal-Quick-Step) -11:21, 6. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -11:27.

Belgický cyklista Jasper Philipsen z týmu Alpecin-Deceuninck vyhrál již třetí etapu na letošní Tour de France. V dnešní rovinaté etapě do cíle dojel první a tím vyrovnal bilanci nejúspěšnějšího spurtéra z Eritreje, Biniama Girmaye, který bohužel 1,5 kilometru před cílem upadl a do finiše se již nedostal. Přesto si udržuje vedení bodovací soutěže, avšak Philipsen snížil jeho náskok na 32 bodů.

Celkové pořadí závodu zatím vedou Slovinec Tadej Pogačar a obhájce titulu Dán Jonas Vingegaard. Český cyklista Jan Hirt dojel na 138. místě se ztrátou 2:30 minuty na Philipsena, celkově se drží na 88. pozici.

Philipsen porazil Němce Phila Bauhause a Nor Alexandera Kristoffa, kteří obsadili druhé a třetí místo. Belgičan si tak připsal devátý etapový vavřín na Tour de France v kariéře. Po vítězství v dnešní etapě uvedl, že cítí, jak jeho forma během závodu roste.

Biniam Girmay, který upadl během dnešní etapy, doufá, že se brzy zotaví, protože takto prohrát si nezaslouží. O zeleném dresu pro nejlepšího sprintera rozhodnou sprinterské prémie v úvodních částech horských etap.

Další etapa zavede jezdce do lyžařského střediska Superdévoluy a v jejím závěru je čekají tři stoupání. Tour de France pokračuje a boje o vítězství jsou stále napínavé.

Výsledky 16. etapy Gruissan – Nimes (188,6 km):
1. Jasper Philipsen (Belgie/Alpecin-Deceuninck) 4:11:27
2. Phil Bauhaus (Německo/Bahrain Victorious)
3. Alexander Kristoff (Norsko/Uno-X Mobility)
4. Sam Bennett (Irsko/Decathlon-AG2R-La Mondiale)
5. Wout Van Aert (Belgie/Visma-Lease a Bike)
6. Pascal Ackermann (Německo/Israel-Premier Tech)

138. Jan Hirt (Česká republika/Soudal-Quick Step) -2:30

Průběžné pořadí:
1. Tadej Pogačar (Slovinsko/UAE Team Emirates) 67:35:56
2. Jonas Vingegaard (Dánsko/Visma-Lease a Bike) -3:34
3. Remco Evenepoel (Belgie/Soudal-Quick-Step) -5:44
4. João Almeida (Portugalsko/UAE Team Emirates) -10:54
5. Mikel Landa (Španělsko/Soudal-Quick-Step) -11:21
6. Richard Carapaz (Ekvádor/Ineos Grenadiers) -11:27

Tour de France pokračuje a fanoušci mohou očekávat další vzrušující etapy plné cyklistických soubojů a emocí na nejprestižnějším cyklistickém závodě světa.