České pivo nebylo konzumováno, ale mechanik měl obavy. Šéf superbiků chválí okruh v Mostě.

České pivo nebylo konzumováno, ale mechanik měl obavy. Šéf superbiků chválí okruh v Mostě.

Když jste poprvé přijel do České republiky, líbily se vám víc české dívky nebo české pivo?

Ani jedno (smích). Vzpomínám si, jak moji mechanici vyráželi v noci ven a já jsem se bál, jestli pak bude moje motorka v pořádku. Bylo mi 24 let a rozhodně jsem se soustředil na závodění.

Jako na první trati v Česku jste se svezl v Brně. Jak se vám okruh líbil, patřil mezi vaše oblíbené?

Poprvé jsem tam jel v roce 1995 v mistrovství světa v kategorii dvěstěpadesátek. Ve Španělsku jsme v té době neměli Aragonii ani Barcelonu, takže jsem byl zvyklý na nepříliš rychlé, plynulé a široké tratě. Když jsem přijel do Brna, tak koukám: je to nahoru a dolů a hodně široké. Říkal jsem si tehdy, že to nebude vůbec snadné, ale že je to moc pěkné místo.

Světový šampionát superbiků tento víkend zamíří do Mostu. Měl jste možnost si tento okruh projet?

Byl jsem tu v sezoně 1997. V kategorii Pro Superbike jsem tehdy vedl a skončil jsem druhý. Takže jsem v Mostě už stál na stupních vítězů. Byla to hodně rychlá trať.

Kolik se toho od časů vašeho závodění do dneška muselo v Mostě změnit?

Jako součást mistrovství světa superbiků Mostečtí udělali hodně práce. Trať jako taková zůstala, ale je tu nový asfalt, změnily se obrubníky i odstupy a sklon štěrkových únikových zón. A mimo trať také ředitelství závodu.

Česko se na mapu MS superbiků vrátilo před třemi lety. Jak jste spokojen s pokrokem organizátorů v Mostě?

Když jsme se dohodli na první závod v roce 2021, tak jsme udělali plán. Řekl jsem: Dobře, tohle je minimum pro první rok, tohle je minimum pro druhý. Všechno bylo splněno a teď cítím, že nám nabízí dobrý kompromis mezi dramatickým závoděním a bezpečností.

Co Autodromu Most chybí k dokonalosti?

Když se takhle ptáte, možná bych řekl, že jsme trochu stísnění v paddocku. Je v něm spousta aktivit a také máme hodně týmů. Možná bychom mohli mít rychlejší přístup z paddocku nahoru k hlavní tribuně. Místo tunelu most a v něm možná i nějaké ubytování.  Vím, že je to velká investice, ale mohlo by se to do budoucna zvážit.

Jaká budoucnost česká světový šampionát superbiků poté, co společnost Dorna koupil vlastník F1 Liberty Media

Liberty Media se líbí produkty, které Dorna má a samozřejmě prioritou je vždycky být lepší a růst. Řekli nám, že se nemáme bát a máme pokračovat  v tom, co děláme. Ale je brzy na to říkat něco konkrétního.

V čem vidíte potenciál pro růst šampionátu superbiků?

Superbiky jsou úspěšné ve Francii, tady v České republice, Nizozemsku či v Itálii. Vidím velký zájem fanoušků, kteří jezdí na motorkách. Naším cílem je teď pravděpodobně expanze v Asii.

Jaký produkt můžete výrobcům motocyklů nabídnout?

My jsme ten produkt. Jsme třetí šampionát po formuli 1 a MotoGP. Superbiky jsou druhé v jedné stopě. Ale svým způsobem jsme první, protože u nás se závodí na produkčních strojích, zatímco MotoGP jsou prototypy.

Takže jak se říká: když v neděli vyhrává, v pondělí prodává?

Je důležité propojit závody a prodej. Majitelé motorek stále víc cílí na něco konkrétního. Chtějí jezdit na okruhových dnech, aby se bavili. Také potřebujete k té značce i nějaký produkt, a tím MS superbiků je. Je velký zájem o motorky, které vám dávají velký zážitek z jízdy na okruhových dnech, jako jsou supersporty nové generace. Vidím hodně zajímavých výrobců, kteří k nám míří právě do třídy supersportů. Jako laboratoř pro různé novinky nebo vynálezy je to skvělé.

Jste bývalý jezdec, dokonce šampion prestižního britského seriálu BSB. Nyní jste výkonným ředitelem MS superbiků. Vidíte díky svým zkušenostem z okruhu věci jinak, než klasičtí manažeři?

Myslím, že lépe chápu připomínky jezdců a týmů. Sám jsem si emoce a pocity křivdy prožil, takže jim rozumím. Také je to dobré pro všechny činnosti související s bezpečností a podmínkami na trati. Musím umět vyhodnotit, jestli je trať dostatečně bezpečná nebo ne. Jsem rád, že jsem si tím prošel. Závodění byla moje práce až do roku 2009.

České pivo nepil, ale o mechaniky obavy měl. Boss superbiků chválí okruh v Mostě

Jedním z nejznámějších jmen ve světě superbiků je bývalý jezdec a nynější výkonný ředitel mistrovství světa superbiků. V nedávném rozhovoru pro média se podělil o své zkušenosti s českými okruhy a očekávání pro budoucnost tohoto populárního závodního seriálu.

Když byl dotázán na své první dojmy z České republiky, odpověděl s úsměvem: „Ani jedno. Vzpomínám si, jak moji mechanici vyráželi v noci ven a já jsem se bál, jestli pak bude moje motorka v pořádku. Bylo mi 24 let a rozhodně jsem se soustředil na závodění.“

Na otázku, jak se mu líbil okruh v Brně, odpověděl: „Poprvé jsem tam jel v roce 1995 a byl jsem zvyklý na rychlé, plynulé a široké tratě. Když jsem přijel do Brna, byl jsem překvapený nahoru a dolů a šířkou trati. Bylo to náročné, ale považoval jsem to za velmi pěkné místo.“

Když byl dotázán na okruh v Mostě, vzpomněl si na svou účast v sezoně 1997: „Byl jsem tu už jednou a skončil jsem druhý. Byla to hodně rychlá trať.“

Na dotaz, co by se mělo změnit na okruhu v Mostě, uvedl: „Možná bychom mohli mít rychlejší přístup z paddocku nahoru k hlavní tribuně. Místo tunelu most a v něm možná i nějaké ubytování. Vím, že je to velká investice, ale mohlo by se to do budoucna zvýšit.“

Když byl ptán na budoucnost mistrovství světa superbiků po akvizici vlastníka F1 Liberty Media, uvedl: „Je brzy na to říkat něco konkrétního, ale Liberty Media se líbí produkty, které Dorna má, a chtějí růst.“

Na závěr rozhovoru se dotázali na jeho pohled na rozvoj mistrovství světa superbiků: „Vidím velký zájem fanoušků o závody superbiků a cítím potenciál expanze v Asii. Superbiky jsou úspěšné ve Francii, České republice, Nizozemsku i v Itálii. Vidím hodně zajímavých výrobců, kteří k nám míří do třídy supersportů.“

Celkově se zdá, že boss superbiků má pozitivní pohled na současný stav a budoucnost mistrovství světa superbiků. S jeho zkušenostmi jako bývalého jezdce je schopen lépe porozumět potřebám jezdců a týmů a přispívat k bezpečnosti a kvalitě závodů. Budeme sledovat, jak se bude tento populární závodní seriál dále rozvíjet pod jeho vedením.