Tadej Pogačar dominuje Tour de France a poráží soupeře i v závěrečné časovce.

Tadej Pogačar dominuje Tour de France a poráží soupeře i v závěrečné časovce.

Letošní suverénní triumf stvrdil vítězstvím v závěrečné časovce v Nice. V tomto ročníku si připsal šestý dílčí primát, celkově jich má na kontě už 17.

Jediný Čech Jan Hirt obsadil konečné 67. místo.

Na svého přemožitele z minulých dvou ročníků a letos druhého Dána Jonase Vingegaarda, jenž se stihl dát dohromady po zranění z pádu při dubnovém závodu v Baskicku, získal Pogačar v celkovém hodnocení přes šest minut.

Vyhrát Tour i Giro se v jedné sezoně podařilo naposledy Italovi Marcu Pantanimu v roce 1998.

Pětadvacetiletý Pogačar na téměř 34 km dlouhé trati z Monaka do Nice potvrdil, že patří k excelentním jezdcům proti času. Vedl od prvního mezičasu a svůj náskok neustále zvyšoval. Připsal si tak třetí prvenství ve třech dnech.

Druhého Vingegaarda dnes hvězda stáje UAE Emirates porazila o více než minutu, třetí Remco Evenepoel zaostal o dalších 11 sekund.

Belgický mistr světa v časovce skončil třetí i celkově s tříminutovým odstupem za Vingegaardem. Evenepoelův pomocník Hirt obsadil v závěrečné 21. etapě 111. místo s téměř osmiminutovým mankem na vítěze.

Časovka letos v itineráři 111. ročníku Tour nahradila kvůli vrcholícím přípravám na olympijské hry v Paříži tradiční sprinterský dojezd na bulváru Champs-Élysées, kdy už se na celkové pořadí neútočilo.

Mimo francouzskou metropoli vyvrcholila „Stará dáma“ poprvé ve více než stodvacetileté historii.

Tadej Pogačar ovládl Tour de France i v závěrečné časovce

Slovinský cyklista Tadej Pogačar si letos připsal suverénní triumf na Tour de France, potvrzený vítězstvím v závěrečné časovce v Nice. Tímto výkonem si Pogačar připsal šestý dílčí primát v tomto ročníku a celkově již 17 vítězství. Jediný Čech Jan Hirt obsadil konečné 67. místo.

Pogačar porazil svého soupeře z minulých ročníků a letošního druhého Dána Jonase Vingegaarda o více než šest minut. V celkovém hodnocení si tak zajistil pohodlný náskok. Vyhrát Tour i Giro v jedné sezoně se naposledy podařilo Italovi Marcu Pantanimu v roce 1998.

Na trati dlouhé 34 km z Monaka do Nice Pogačar potvrdil svou excelentní formu v časovkách. Vedl od prvního mezičasu a náskok si neustále zvyšoval. Druhého Vingegaarda porazil o více než minutu, třetí Remco Evenepoel zaostal o dalších 11 sekund.

Belgický mistr světa v časovce Evenepoel skončil třetí i celkově s tříminutovým odstupem za Vingegaardem. Hirt, pomocník Evenepoela, obsadil v závěrečné etapě 111. místo s téměř osmiminutovým mankem na vítěze.

Zajímavostí je, že časovka nahradila tradiční sprinterský dojezd na bulváru Champs-Élysées kvůli přípravám na olympijské hry v Paříži. Celkové pořadí se tak již neřešilo. Tour de France letos vyvrcholila mimo francouzskou metropoli poprvé ve více než sto dvacetileté historii. Tadej Pogačar tak potvrdil svou dominanci a ukázal, že patří mezi nejlepší cyklisty současnosti.