Fanoušci oslavovali bývalou striptérku, která zavraždila domácí legendu na „žužlu“

Fanoušci oslavovali bývalou striptérku, která zavraždila domácí legendu na „žužlu“

Dokladem toho je dění na tribunách během nedělního extraligového souboje, v němž Gorzów Wielkopolski (jeho český název Velkopolský Hořov se příliš neujal) hostil odvěkého rivala ze Zelené Hory (Zielona Góra).

Fanoušci Falubaze, jak se hostující celek už přes padesát let jmenuje, se však nechovali zrovna jako slušní hosté.

Ve svém sektoru rozvinuli transparent se jménem „Katarzyna Jancarz“ a jméno této ženy – vražedkyně také skandovali.

Vybrali si na to skutečně „vhodný“ okamžik. Právě probíhala minuta ticha za zesnulého domácího trenéra Bogusława Nowaka, který byl kromě jiného také prvním trenérem současného suveréna Grand Prix Bartosze Zmarzlika.

Jancarzová byla manželkou jiné polské legendy ploché dráhy, Edwarda Janczarze. Ten byl v roce 1969 členem týmu mistrů světa družstev a o rok dříve skončil třetí ve světovém finále jednotlivců.

Jenže po nedobrovolném ukončení závodní kariéry kvůli zranění to s ním šlo z kopce. Janczarz začal ve velkém holdovat alkoholu.

„Skončila plochá dráha, skončil život,“ opakoval často přátelům.

Osudného 11. ledna 1992 přišel 45letý muž domů zcela zpitý, následný rozbor krve ukázal 3,5 promile alkoholu v krvi. Během hádky mu pak jeho druhá manželka uštědřila dvě smrtelné rány nožem.

Spekulovalo se o tom, že o patnáct let mladší bývalá striptérka byla obětí domácího násilí. Nic takového se však neprokázalo. Soud Jancarzovou po odvolání poslal nakonec na 9 let do vězení.

Ani během pobytu za mřížemi se nevyhnula problémům.

„Odsouzená ráda dávala najevo svou intelektuální převahu, finanční a kulturní rozdíly, což bylo často příčinou konfliktů. Byla umístěna na malém oddělení, aby byla izolována od agresivity ostatních vězňů. Byla identifikována jako jedinec se silnou potřebou dominance se sklonem manipulovat s ostatními,“ cituje polský web Przeglad Sportowy posudek Urszuly Nowakové z nápravného zařízení v Krzywaniecu.

Po odpykání poloviny trestu byla Jancarzová za dobré chování propuštěna.

Gorzów Wielkopolski si svého rodáka dodnes váží. Je po něm pojmenovaný plochodrážní stadion i ulice.

Skandál na „žužlu“. Fanoušci oslavovali bývalou striptérku, zavraždila domácí legendu

V neděli se odehrál extraligový zápas mezi týmy Gorzów Wielkopolski a Zelená Hora. Fanoušci hostujícího týmu Falubaze se však chovali nevhodně a provokativně. Na tribunách rozvinuli transparent s jménem „Katarzyna Jancarz“ a začali skandovat její jméno, přičemž Jancarzová byla vražedkyní.

Tento incident se stal právě během minuty ticha za zesnulého domácího trenéra Bogusława Nowaka. Jancarzová byla manželkou polské legendy ploché dráhy Edwarda Janczarze, který po ukončení závodní kariéry začal bojovat s alkoholismem a nakonec byl zavražděn svou druhou manželkou.

Po odpykání části trestu byla Jancarzová propuštěna, ale i během svého pobytu ve vězení měla potíže kvůli své dominantní povaze a manipulativnímu chování.

Gorzów Wielkopolski si dodnes uctívá svého rodáka Edwarda Janczara, po němž je pojmenován plochodrážní stadion a ulice ve městě.

Tento skandál ukazuje, že fanoušci mohou překročit hranice slušného chování a provokovat ostatní i na sportovních akcích. Je důležité respektovat památku zesnulých a nezapomínat na jejich přínos k danému sportu.