Slavia se utká s belgickým týmem v boji o Ligu mistrů, Sparta čelí rumunskému týmu Steaua a Maccabi je dalším soupeřem.

Slavia se utká s belgickým týmem v boji o Ligu mistrů, Sparta čelí rumunskému týmu Steaua a Maccabi je dalším soupeřem.

Dvojzápas začnou české týmy 6. nebo 7. srpna doma, odvetu odehrají o týden později venku. Rozhodl o tom dnešní los ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu.

Sparta si naposledy zahrála hlavní fázi Ligy mistrů v sezoně 2005/06. Na cestě do ní by po případném úspěchu ve 2. předkole museli Letenští vyřadit ještě další dva soupeře.

Pokud by fotbalisté Sparty vypadli se Shamrockem, ve 3. předkole Evropské ligy by hráli s poraženým z duelu Celje – Slovan Bratislava.

Slavia díky příznivému vývoji v závěru minulé sezony vstoupí do kvalifikace až ve 3. předkole nemistrovské části a bude usilovat o třetí účast v hlavní části soutěže v historii.

Dosud si ji zahrála v sezonách 2007/08 a 2019/20. Z českých klubů se naposledy představila v hlavní fázi předloni Plzeň.

UEFA dopoledne před losem tradičně rozdělila týmy do skupin a zúžila Spartě výběr potenciálních soupeřů.

Letenští, kteří byli kvůli nižšímu klubovému koeficientu na rozdíl od 2. předkola nenasazení, mohli dostat jednu ze tří dvojic.

Už tady svěřencům dánského trenéra Larse Friise mohl připadnout Slovan Bratislava, na atraktivní derby dvou šampionů ze zemí bývalých federálních partnerů ale v této soutěži nedojde.

Místo toho Sparta dostala papírově zřejmě nejtěžší dvojici. Souboj rumunského s izraelským mistrem nemá vyloženého favorita, bookmakeři nepatrně více věří Maccabi.

FCSB, bývalá slavná Steaua Bukurešť, má za sebou řadu soubojů s českými kluby. V roce 2016 rumunský celek Spartu ve stejné fázi kvalifikace Ligy mistrů vyřadil po remíze 1:1 na Letné a domácím vítězství 2:0.

Naposledy FCSB narazil na českého soupeře před čtyřmi lety, v kvalifikaci Evropské ligy podlehl Liberci 0:2, kvůli koronavirové nákaze v mužstvu ale tehdy nastoupil ve značně oslabené sestavě.

S Maccabi Tel Aviv se dosud Sparta v soutěžích UEFA neutkala. Izraelský šampion v roce 2015 vyřadil v kvalifikaci Ligy mistrů Plzeň, naopak v sezoně 2017/18 dvakrát prohrál se Slavií ve skupině Evropské ligy.

Soupeř Slavie, Union Saint-Gilloise, je tradiční belgický klub z bruselské čtvrti Forest, všech 11 ligových titulů ovšem získal před druhou světovou válkou. V roce 1963 sestoupil, později se propadl až do čtvrté ligy.

Před šesti lety však klub koupil britský sázkový miliardář Tony Bloom a se společníkem Alexem Muziem zahájili pomocí datové analýzy jeho transformaci. V roce 2021 se Union po 48 letech vrátil mezi elitu a hned málem získal titul.

V ročníku 2022/23 postoupil do čtvrtfinále Evropské ligy, v minulé sezoně do osmifinále Konferenční ligy, kde vypadl s Fenerbahce.

Formát všech tří klubových soutěží UEFA včetně Ligy mistrů se od začínající sezony změní. Nebudou se již hrát ve skupinách, ale jako jedna liga se všemi týmy

Los 3. předkola fotbalové Ligy mistrů (první utkání 6. a 7. srpna, odvety 13. srpna):

Mistrovská část:

Shamrock (Ir.)/Sparta Praha – FCSB (Rum.)/Maccabi Tel Aviv, Lincoln Red Imps (Gibr.)/Karabach – Ludogorec Razgrad/Dinamo Minsk, Celje/Slovan Bratislava – APOEL Nikósie/Petrocub (Mold.), Malmö/Klaksvík – PAOK Soluň/Borac Banja Luka (Bos.), Santa Coloma (And.)/Midtjylland – Ferencváros Budapešť/The New Saints (Wal.), Panevežys (Lit.)/Bialystok – Bodö/Glimt/RFS Riga.

Ligová část:

Slavia Praha – Union Saint-Gilloise (Belg.), Lille – Lugano/Fenerbahce Istanbul, Dynamo Kyjev/Partizan Bělehrad – Glasgow Rangers, Salcburk – Twente Enschede.

České týmy se chystají na boj o postup do Ligy mistrů a Evropské ligy. Dnešní los ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu rozhodl, že dvojzápasy začnou 6. nebo 7. srpna doma a odvetu odehrají o týden později venku.

Sparta Praha si naposledy zahrála hlavní fázi Ligy mistrů v sezoně 2005/06. Pokud by vypadla ve 2. předkole, musela by ještě vyřadit další dva soupeře, aby se dostala do hlavní fáze soutěže. Slavia Praha se díky úspěchu v minulé sezóně v kvalifikaci dostane až do 3. předkola nemistrovské části a bude usilovat o třetí účast v historii.

UEFA dopoledne rozdělila týmy do skupin a určila potenciální soupeře. Sparta dostala papírově nejtěžší dvojici s rumunským FCSB nebo izraelským Maccabi Tel Aviv. Slavia se utká s belgickým Union Saint-Gilloise, který nedávno prošel transformací a vrátil se mezi elitu po 48 letech.

Formát všech tří klubových soutěží UEFA se od nové sezóny změní. Nebudou se hrát ve skupinách, ale jako jedna liga se všemi týmy. Los 3. předkola fotbalové Ligy mistrů přináší zajímavé souboje, které budou určitě sledovat fanoušci po celém světě.

Slavia a Sparta mají před sebou náročné zápasy, ale věříme, že české týmy dokážou překonat své soupeře a postoupit do další fáze prestižních evropských soutěží. Buďme na ně pyšní a držme jim palce!