Neproměněná penalta po kontroverzním zákroku obránce v pokutovém území.

Neproměněná penalta po kontroverzním zákroku obránce v pokutovém území.

V 86. minutě dostal za nerozhodného stavu 1:1 do šestnáctky skvělou přihrávku domácí křídelník Everton. 

Barretovi bylo jasné, že už ho nestihne dostoupit, v mžiku ale vymyslel netradiční řešení, jak mu zabránit v ohrožení branky.

V pokutovém území se totiž v tu chvíli nacházel ještě jeden míč, který chvíli předtím hodili zpátky na trávník fanoušci.

Barreta se rozhodl, že už se nebude pokoušet protivníka atakovat, místo toho raději nakopl druhý balon – a to tak přesně, že jím trefil míč, který se zrovna chystal napálit na branku Everton. Tomu tak zmizel hrací předmět zničehonic od kopaček.

Sudí Lima Barbosa ovšem neměl pro pohotový čin hostujícího zadáka pražádné pochopení a přes mohutné protesty hráčů Criciumy nařídil penaltu.

V pravidlech fotbalu, jak je má na svých oficiálních stránkách Fotbalová asociace České republiky, se píše, že „octne-li se v době, kdy je míč ve hře, na hrací ploše další míč a je-li tím ovlivněna hra, rozhodčí hru přeruší a po odstranění dalšího míče z hrací plochy naváže hru míčem rozhodčího“.

Arbitr však zjevně situaci vyhodnotil tak, že se Barreto dopustil nesportovního přestupku, kterým zastavil slibně se rozvíjející útočnou akci, resp. zmařil tak brankovou příležitost soupeře.

Gabriel Barbosa penaltu proměnil a rozhodl o vítězství Flamenga, zadáka hostů tak ocenili alespoň fanoušci na sociálních sítích. 

„Geniální. Kdybych byl rozhodčím, tak bych za takový zákrok nebyl schopný nařídit penaltu, IQ 1000,“ napsal jeden z nich. „Kdyby to zafungovalo, tak to byl projev velkého mozku,“ souhlasil jiný.

Ostatně i čtenáři britského deníku The Sun se v anketě vyslovili spíš pro to, že by za Barretův čin pokutový kop neodpískali. Pro tuto možnost se vyslovilo 45 procent hlasujících, penaltu schválilo 41 procent (zbývajících 14 procent se neumělo rozhodnout).

Flamengo, sedminásobný brazilský šampion, je po těsné výhře v tabulce třetí s pětibodovou ztrátou a zápasem k dobru na vedoucí Botafogo. Criciuma je dva body nad sestupovým pásmem.

V nedávném fotbalovém zápase se odehrál velmi kontroverzní okamžik, který vyvolal bouřlivé diskuse mezi fanoušky i odborníky. V 86. minutě utkání, kdy byl stav nerozhodný 1:1, dostal domácí křídelník skvělou přihrávku do šestnáctky. Zde se ocitl v situaci, kdy se mu zdálo, že nedokáže dostihnout míč, který směřoval k brance. Místo toho, aby se pokusil soupeře atakovat, vymyslel si netradiční řešení.

V tu chvíli se v pokutovém území nacházel ještě jeden míč, který fanoušci hodili zpět na trávník. Hráč se rozhodl nakopnout druhý míč tak precizně, že trefil soupeře, který se chystal vystřelit na branku. Tímto způsobem mu zabránil v ohrožení branky a hrací předmět zmizel z herní plochy.

Rozhodčí však tento neobvyklý zákrok neocenil a nařídil penaltu proti hostujícímu týmu. Podle pravidel fotbalu by měl rozhodčí přerušit hru a odstranit další míč z herní plochy, což se v tomto případě nestalo. Arbitr situaci vyhodnotil jako nesportovní chování hráče, který zmařil slibnou šanci soupeře na branku.

Penaltu proměnil Gabriel Barbosa a rozhodl tak o vítězství týmu Flamengo. I když někteří fanoušci ocenili kreativitu hráče, většina se shodla na tom, že by za tento zákrok penaltu neudělili. Diskuze o spravedlnosti rozhodnutí rozhodčího trvá dodnes.

Flamengo, sedminásobný brazilský šampion, se díky tomuto vítězství posunul na třetí místo v tabulce s pětibodovou ztrátou na vedoucí Botafogo. Naopak tým Criciuma se nachází pouze dva body nad sestupovým pásmem. Tento kontroverzní moment bude ještě dlouho diskutován mezi fotbalovými fanoušky a odborníky.