Sparta zvítězila nad Shamrockem 2:0 bez komplikací.

Sparta zvítězila nad Shamrockem 2:0 bez komplikací.

Postupující ve 3. předkole vyzve buď rumunský FCSB, nebo Maccabi Tel Aviv, jejichž první vzájemný souboj dnes skončil 1:1. Poražený přejde do kvalifikace Evropské ligy, v níž vyzve slovinské Celje, či Slovan Bratislava.

Shamrock ještě do hlavní fáze PMEZ/LM nepostoupil, Sparta si ji zahrála osmkrát, naposledy v sezoně 2005/06. Od té doby vypadla v kvalifikaci soutěže devětkrát po sobě, loni ve 3. předkole nestačila na penalty na FC Kodaň.

Sparta vyhrála venku v předkolech pohárů poprvé od ročníku 2012/13 a sérii 17 utkání. Do letošní pohárové kvalifikace vstoupila jako první z pěti českých zástupců. Premiérově se navíc utkala s některým z irských celků.

Česká mužstva v pohárech ve 13 utkáních s irskými soupeři neprohrála a ve 12 případech zvítězila (bez Poháru Intertoto). Shamrock prohrál i sedmý zápas s českým týmem včetně dvou duelů v Poháru Intertoto v roce 2003 s Libercem.

Irský celek šel do souboje dvou úřadujících mistrů svých zemí rozehranější, jelikož tamní liga se hraje systémem jaro – podzim. Navíc Shamrock zvládl úvodní předkolo LM proti Víkinguru Reykjavík. Naopak Sparta měla za sebou v sezoně jen úvodní ligové kolo, v němž v pátek po obratu zdolala Pardubice 2:1.

Na utkání podle místního hlasatele přišla nejvyšší návštěva Shamrocku v historii evropských pohárů – 9684 diváků. Úvod nabídl hru plnou nepřesností. Hosté ohrozili domácí branku poprvé ve 20. minutě, kdy stoper Vitík vypálil z dálky a gólman Pöhls vyrazil míč na roh. O chvíli později García z hranice vápna jen slabě vystřelil po zemi. Následně Wiesner pronikl do vápna a nahrál Tucimu, jehož nepříliš prudké zakončení domácí brankář vytáhl. Nejblíže k úvodnímu zásahu měl ale Shamrock. Gólman Vindahl „namazal“ balon přímo Farrugiovi, jeho střelu mířící do branky však skluzem zastavil Ross.

V 38. minutě Sparta skórovala. Hosté aktivním napadáním dostali Shamrock pod tlak, García vystihl špatnou rozehrávku jednoho z domácích hráčů, Pöhlse ještě nepřekonal, míč se však odrazil k Birmančevičovi a srbský křídelník se už nemýlil.

Do druhého poločasu poslal dánský trenér Sparty Friis do hry stopera Sörensena a Haraslína, který nahradil autora první branky. Slovenský reprezentant hned v úvodu připravil míč Kuchtovi, jehož tečovaná střela skončila na boční síti. Po necelé hodině hry Vindahl před nabíhajícím útočníkem odvrátil Clearyho centr.

V 65. minutě Sparta přidala pojistku po rychlém protiútoku. Kuchta našel na zadní tyči Wiesnera a ten z voleje překonal Pöhlse. Chvíli nato si Haraslín položil na zem jednoho z obránců, jenže gólmana Shamrocku neprostřelil. Po Garcíově centru zase Sörensen hlavičkoval těsně vedle a Olatunjiho ránu vytěsnil Pöhls na roh.

V nastavení ještě domácí sahali po snížení, jenže Honohan nevyužil ani jednu ze dvou velkých šancí. Nejprve se proti jeho hlavičce zaskvěl Vindahl a poté na zadní tyči těsně minul. Pražané vyhráli v pohárech teprve podruhé z posledních 16 duelů.

Úvodní utkání 2. předkola fotbalové Ligy mistrů:

Shamrock Rovers – Sparta Praha 0:2 (0:1)

Branky: 38. Birmančevič, 65. Wiesner. Rozhodčí: Kooij – Inia, Kücükerbir (všichni Niz.). ŽK: Burns – Solbakken. Diváci: 9684.

Shamrock: Pöhls – Cleary, Lopes, Honohan – Hoare, Nugent, O’Neill, Farrugia (66. Burns), Clarke (84. Grace) – Kenny (66. Greene), Watts. Trenér: Bradley.

Sparta: Vindahl – Vitík (46. Sörensen), Ross, Zelený – Wiesner, Laci (62. Pavelka), Solbakken, García – Tuci (62. Krasniqi), Birmančevič (46. Haraslín) – Kuchta (75. Olatunji). Trenér: Friis.

Sparta nepřipustila žádné komplikace a na hřišti Shamrocku zvítězila 2:0. Tento výsledek jí zajistil postup do 3. předkola Ligy mistrů, kde se utká s rumunským FCSB nebo izraelským Maccabi Tel Aviv. Porazený tým pak bude pokračovat v kvalifikaci Evropské ligy, kde se utká se slovinským Celje nebo Slovanem Bratislava.

Sparta si tak zahrála osmkrát v hlavní fázi Ligy mistrů, naposledy v sezoně 2005/06. Od té doby vypadla v kvalifikaci devětkrát po sobě, loni ve 3. předkole nestačila na penalty na FC Kodaň.

Tento zápas byl pro Spartu historickým momentem, protože vyhrála venku v pohárových předkolech poprvé od sezony 2012/13. Navíc se poprvé utkala s irským týmem a ukázala svou sílu.

Irský celek Shamrock Rovers se snažil bojovat proti soupeři, který má za sebou mnohem více zkušeností v evropských pohárech. Sparta však byla silnější a zaslouženě si odvezla vítězství.

Celkově česká mužstva ve 13 zápasech s irskými soupeři neprohrála a ve 12 případech zvítězila. Shamrock prohrál i sedmý zápas s českým týmem, včetně dvou duelů v Poháru Intertoto v roce 2003 s Libercem.

Utkání bylo sledováno rekordní návštěvou Shamrocku v historii evropských pohárů – 9684 diváků. Hra byla plná napětí a akce, ale Sparta si udržela kontrolu a zaslouženě si odvezla vítězství.

Sparta skórovala ve 38. minutě díky Garcíovi a poté pojistila vedení ve 65. minutě gólem Wiesnera. Shamrock se snažil odpovědět, ale Sparta si udržela pevnou obranu a nedovolila soupeři snížit skóre.

Celkově bylo utkání velmi zajímavé a Sparta ukázala svou kvalitu a sílu. Teď se může těšit na další souboje v evropských pohárech a doufat, že si udrží svou formu a postoupí co nejdál.