Lukostřelkyně Horáčková obsadila sedmnácté místo a medailová naděje zhasla.

Lukostřelkyně Horáčková obsadila sedmnácté místo a medailová naděje zhasla.

Po první vyrovnaném setu se Češce v souboji s druhou ženou kvalifikace další nepovedl, když druhou ranou trefila jen sedmičku a prohrávala 1:3. Také další dva sety skončily remízou, a tak v pátém potřebovala Horáčková zvítězit, aby zápas dovedla do rozstřelu. Trefila však jen tři osmičky, což na devatenáctiletou Korejku zdaleka nestačilo.

V úvodním vyřazovacím kole proti Uzbečce Zijodachon Abdusattorovové potvrdila Horáčková roli favoritky a vyhrála 6:2. Po dvou prohraných setech Abdusattorovová snížila na 2:4 a ve čtvrtém setu zaznamenala 29 bodů, ale česká reprezentantka trefila tři desítky a postoupila.

Jediný český zástupce v mužské soutěži Adam Li v úterním 1. kole podle očekávání nestačil na favorizovaného Inda Dhiradže Bommadevaru. Po porážce 1:7 obsadil dělené 33. místo.

Nejlepším výsledkem českých a čs. lukostřelců pod pěti kruhy je čtvrté místo Zdeny Rouskové z Moskvy 1980.

Lukostřelba je jednou z nejstarších sportovních disciplín a patří mezi olympijské sporty. Nedávno probíhaly kvalifikační závody na olympijské hry v Tokiu, kde se česká lukostřelkyně Veronika Horáčková snažila získat místo mezi nejlepšími.

Po vyrovnaném průběhu prvního setu se Horáčková dostala do těžké situace ve druhém setu, kdy jí nevyšla druhá rána a začala prohrávat. I přes snahu o vyrovnání další dva sety skončily remízou a Horáčková se dostala do situace, kdy musela vyhrát pátý set, aby zápas dovedla do rozstřelu. Bohužel, nedokázala trefit potřebný počet bodů a prohrála s devatenáctiletou Korejkou.

Přesto se Horáčková mohla pochlubit vítězstvím v úvodním vyřazovacím kole proti soupeřce z Uzbekistánu. I když soupeřka dokázala snížit náskok, Horáčková se udržela a postoupila do dalšího kola.

Jediným českým mužským zástupcem v lukostřelecké soutěži byl Adam Li, který v prvním kole nestačil na favorizovaného soupeře z Indie. I přes porážku se umístil na děleném 33. místě.

Nejlepším výsledkem českých lukostřelců pod pěti kruhy zůstává čtvrté místo Zdeny Rouskové z Moskvy 1980. I přes neúspěch ve snaze o olympijskou medaili, český tým může být hrdý na své účinkování a bojovnost na olympijských hrách v Tokiu.