Slavia udržela čisté konto a porazila Liberec 1:0 v ligovém utkání.

Slavia udržela čisté konto a porazila Liberec 1:0 v ligovém utkání.

Slavia se vítězně naladila na středeční vstup do kvalifikace Ligy mistrů a úvodní domácí duel 3. předkola proti belgickému Saint-Gilloise, kvůli němuž zápas v Liberci předehrávala dnes. Červenobílí potvrdili, že se jim na Slovan daří, bodovali s ním popatnácté z posledních 16 vzájemných utkání v nejvyšší soutěži. Severočeši poprvé v nové sezoně prohráli.

Trenér Trpišovský, který přišel do Slavie v polovině sezony 2017/18 z Liberce, udělal dvě změny v základní sestavě oproti vítěznému utkání s Českými Budějovicemi (4:0). Na pravém kraji místo Douděry naskočil Masopust, v útoku poprvé po letním přestupu z Plzně dostal od začátku šanci Chorý.

Také liberecký kouč Kováč sáhl ke dvěma změnám oproti poslednímu utkání, místo Plechatého a Koželuha byli v zahajovací jedenáctce Preisler a Kayondo.

Severočeši celý první poločas hráli s favoritem až nečekaně vyrovnaně a zpočátku dokonce více hrozili. V desáté minutě postupoval po brejku z pravé strany sám na branku domácí Nyarko, na trefu z minulého kola proti Olomouci ale nenavázal a jen nechal vyniknout gólmana Kinského, jenž ani ve třetím utkání ligové sezony neinkasoval.

Pražané výrazněji zahrozili až po 27 minutách. Provod se snažil obejít ve vápně Bačkovského, ale domácí brankář jeho pokus o kličku vystihl. Ve 38. minutě liberecký gólman vytáhl střelu bývalého spoluhráče Prebsla na roh a po něm už hosté udeřili.

Do odraženého míče se za vápnem opřel Diouf a povedenou ranou s pomocí břevna otevřel skóre. Devatenáctiletý senegalský bek se v devátém zápase české ligy trefil podruhé. Odpovědět mohl na opačné straně někdejší slávista Icha, Kinský ale jeho dalekonosný pokus pod břevno vyrazil nad.

Slovanu se nepovedlo srovnat ani v 53. minutě, kdy po propadlém dlouhém autu zamířil z otočky vedle Ševínský. Severočeši po změně stran už tolik nehrozili a Pražané si hlídali náskok, byť měli velmi nezvykle výrazně nižší procentuální držení míče než soupeř.

Domácí se v závěru nedostali do gólové šance, aktivní Ševínský v 85. minutě v dobré pozici hlavičkoval nepřesně. Slovan doma v lize počtvrté za sebou nezvítězil. Slavia naopak U Nisy bodovala podesáté z posledních 11 zápasů v nejvyšší soutěži.

3. kolo první fotbalové ligy:

Slovan Liberec – Slavia Praha 0:1 (0:1)

Branka: 39. Diouf. Rozhodčí: Machálek – Caletka, Antoníček – Rouček (video). ŽK: Frýdek – Schranz. Diváci: 9011.

Liberec: Bačkovský – Mikula, Ševínský, Preisler – Ghali (74. Koželuh), Icha, Hlavatý, Kayondo – Višinský (79. Kok), Tupta (74. Frýdek) – Nyarko (60. Dulay). Trenér: Kováč.

Slavia: Kinský – Holeš, Ogbu, Bořil – Masopust (75. Zima), Oscar, Prebsl, Diouf (90.+1 Wallem) – Schranz (90. Chytil), Provod (66. Zafeiris) – Chorý (66. Fila). Trenér: Trpišovský.

Slavia Praha pokračuje ve své skvělé formě i v nové ligové sezoně. Tým se výborně naladil na středeční vstup do kvalifikace Ligy mistrů a dnes předehrával domácí zápas proti Liberci. Červenobílí potvrdili svou sílu a porazili soupeře 1:0, čímž si udrželi skvělou bilanci 15 výher z posledních 16 vzájemných zápasů v nejvyšší soutěži. Naopak Severočeši utrpěli první prohru v nové sezoně.

Trenér Trpišovský udělal dvě změny v základní sestavě oproti minulému zápasu. Na pravém kraji se objevil Masopust a v útoku dostal šanci Chorý. I liberecký kouč Kováč sáhl ke dvěma změnám ve sestavě, když místo Plechatého a Koželuha nastoupili Preisler a Kayondo.

Liberečtí hráči se v prvním poločase dokázali vyrovnat se silným soupeřem a dokonce měli více šancí než Slavia. Nicméně jediný gól zápasu padl ve 39. minutě, kdy se Diouf trefil ranou z větší vzdálenosti a otevřel skóre. I přes snahu Slovanu se jim nepodařilo srovnat a Slavia si tak odvezla cenné tři body.

Slavia Praha tak pokračuje ve své úspěšné sérii a bodovala popáté z posledních 11 ligových zápasů. Tým ukazuje svoji sílu a ambice i v nové sezoně a fanoušci se mohou těšit na další skvělé výkony.