Šéf IBA vyplatí odměnu poražené Italce za zabití ženského boxera

Šéf IBA vyplatí odměnu poražené Italce za zabití ženského boxera

Poloviční částkou se rozhodla odměnit i jejího trenéra a národní federaci. Informovala o tom agentura Reuters.

Chalífová byla stejně jako další účastnice olympijského turnaje Lin Jü-tching z Tchaj-wanu diskvalifikována z loňského mistrovství světa, protože nesplnily pravidla boxerské asociace, která neumožňují sportovkyním s mužskými XY chromozomy soutěžit se ženami.

Olympijský turnaj však organizuje MOV, který loni IBA kvůli kontroverzím s jejím řízením a financováním z olympijského hnutí vyloučil. Podle regulí MOV obě boxerky na olympijských hrách startovat smějí.

„Nechápu, proč zabili ženský box,“ uvedl kontroverzní šéf IBA Rus Umar Kremljov v prohlášení. „V ringu by kvůli bezpečnosti měli bojovat pouze způsobilí sportovci. Nemohl jsem se dívat na její slzy.“

Cariniová schytala od Chalífové ve čtvrtečním osmifinále váhy do 66 kg několik tvrdých ran a poté se rozhodla v utkání nepokračovat. V rozhovoru pro Gazettu dello Sport později uvedla, že nechtěla vyvolat tak vzrušenou debatu a Alžířance se omluvila.

„Všechny ty spory mě mrzely a také mi bylo líto soupeřky. Nemohla za to. Stejně jako já tu byla jen proto, aby boxovala,“ řekla.

„Nebyl to úmysl, omlouvám se jí i všem ostatním. Byla jsem naštvaná, protože olympiáda byla najednou pryč. Nic proti ní nemám. Naopak, kdybych ji náhodou znovu potkala, objala bych ji,“ prohlásila Cariniová.

Chalífovou, která má stříbro z předloňského mistrovství světa a startovala už na minulé olympiádě v Tokiu, čeká ve čtvrtfinále souboj s Maďarkou Lucou Hámoriovou. Také dvojnásobná světová šampionka Lin Jü-tching je mezi nejlepší osmičkou v kategorii do 57 kg.

MOV uvedl, že loňské rozhodnutí IBA o diskvalifikaci boxerek bylo svévolné a je hlavní příčinou rozruchu, kvůli němuž se k případu vyjádřily i celebrity jako spisovatelka J. K. Rowlingová či miliardář Elon Musk.

Oba start boxerek v Paříži kritizovali. MOV konstatoval, že pravidla o způsobilosti k účasti v turnaji vycházejí z her v Tokiu v roce 2021 a nelze je během soutěže měnit.

Ženský box se nedávno dostal do popředí zájmu veřejnosti poté, co byla diskvalifikována boxerka Kim Chalífová z Bulharska z loňského mistrovství světa. Důvodem bylo porušení pravidel boxerské asociace, která neumožňuje sportovkyním s mužskými chromozomy soutěžit se ženami. Tato situace vyvolala vlnu kontroverze a kritiky, zejména ze strany šéfa IBA Rus Umar Kremljova.

Chalífová byla diskvalifikována spolu s dalšími účastnicemi olympijského turnaje, včetně Lin Jü-ting z Tchaj-wanu, kvůli nedodržení pravidel MOV, který organizuje olympijský turnaj. MOV vyloučil IBA kvůli kontroverzím s řízením a financováním, a podle jejich pravidel obě boxerky měly na olympijských hrách startovat.

Kremljov se ve svém prohlášení zamyslel nad tím, proč byl ženský box zrušen, a zdůraznil, že bezpečnost sportovců by měla být prioritou. Chalífová se ve čtvrtfinále střetla s italskou boxerkou Cariniovou, která po několika tvrdých ranách rozhodla v zápase nepokračovat. Později se Cariniová omluvila a uvedla, že nechtěla vyvolat debatu a lituje situace.

MOV označil rozhodnutí IBA o diskvalifikaci za svévolné a konstatoval, že pravidla o způsobilosti k účasti v turnaji nelze během soutěže měnit. Kritiku na adresu IBA vyjádřili i celebrity jako spisovatelka J. K. Rowlingová a miliardář Elon Musk.

Chalífová nyní čeká na souboj ve čtvrtfinále s Maďarkou Lucou Hámoriovou, zatímco Lin Jü-ting se nachází mezi nejlepšími osmičkami v kategorii do 57 kg. Celá situace kolem diskvalifikace ženských boxerů ukazuje na důležitost dodržování pravidel a etiky ve sportu, ať už se jedná o amatérské nebo profesionální soutěže.